Robežšķērsošanas pārbaudēm izvietos ceļotājiem paredzētas pašapkalpošanās kioskus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas-Igaunijas robežpunkts Ainažos pēc Igaunijas lēmuma atjaunot robežkontroli uz Šengenas zonas iekšējām un ārējām robežām ar mērķi ierobežot "Covid-19" vīrusa izplatību.
Latvijas-Igaunijas robežpunkts Ainažos pēc Igaunijas lēmuma atjaunot robežkontroli uz Šengenas zonas iekšējām un ārējām robežām ar mērķi ierobežot "Covid-19" vīrusa izplatību. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvija robežšķērsošanas pārbaudēm plāno izvietot ceļotājiem paredzētas pašapkalpošanās kioskus.

Pašapkalpošanās kiosku jeb pašapkalpošanās sistēmas izmantošanas nosacījumi minēti ES regulā. Regula paredz, ka dalībvalstis lemj par tehnoloģiju izmantošanu, lai nodrošinātu personu pārbaudes pie ārējām robežām Ieceļošanas un izceļošanas sistēmas izmantošanas.

Kā uzsver Iekšlietu ministrija, pašapkalpošanās kioskiem ir īpaša nozīme robežšķērsojošo personu pārbaudes laikā, jo paredzams, ka līdz ar jauno ieceļošanas/izceļošanas sistēmu (IIS) prasību ieviešanu par katru trešās valsts valstspiederīgo robežšķērsotāju, uz kuru neattiecas vīzu prasība, būs nepieciešams izveidot personas datni - vārdu, dzimšanas datumu, valsts piederību, dzimumu, ceļošanas dokumenta veidu, kā arī sejas attēlu un pirkstu nospiedumu datus.

ES dalībvalstīs realizētie pilotprojekti jau ir pierādījuši, ka robežšķērsošanas laiks palielinās pat līdz trim reizēm, kas Latvijas gadījumā, piemēram, lidostā "Rīga" nozīmētu robežšķērsošanas laika pieaugumu vidēji no 40 sekundēm līdz 120 sekundēm uz vienu robežšķērsotāju. Ievērojot to, ka lidostā "Rīga" robežu gadā šķērso ap 2 797 305 personas, nepalielinot robežšķērsošanas kapacitāti, paredzams, ka robežšķērsošanas pārbaudes slodze vienā maiņā/diennaktī pieaugs par 170 stundām.

Neskatoties uz plānoto noslodzes paaugstināšanos, Valsts robežsardze neplāno palielināt amata vietu skaitu, tādēļ nepieciešams ieviest tehniskus risinājumus, kas nodrošinātu robežšķērsošanas caurlaidību, proti, pašapkalpošanās kioskus, kuri atbilstoši iepriekš minētajiem pilotprojektiem varētu apkalpot līdz 50 personām 40 minūšu periodā.

Pilotprojekta rezultāti liecina, ka personai ir nepieciešams ap 40 sekundēm, lai ievadītu visus nepieciešamos datus pašapkalpošanās kioskā, kas samazina robežsarga pārbaudes laiku līdz 15 sekundēm. Kopumā Rīgas lidostā paredzēts uzstādīt līdz desmit pašapkalpošanās kioskus.

Tiek prognozēts, ka pašapkalpošanās kiosku izmantošana veicinās pavadītā pie robežpārbaudes kabīnēm laika samazināšanu, jo tā daļa informācijas, kura ir jāievada IIS un kuras dēļ ir gaidāms pārbaudes procesa paildzinājums, tiks iegūta/ievadīta pašreģistrācijas laikā.

Lai nodrošinātu nepieciešamo finansējumu Iekšējās drošības fonda Iekšlietu ministrijas Informācijas centra īstenojamā projekta "Ieceļošanas/Izceļošanas sistēmas (IIS) un Eiropas ceļošanas informācijas un atļauju sistēmas ieviešana" izmaksu segšanai 2020.gadā 927 695 eiro apmērā un 2021.gadā 397 583 eiro apmērā infrastruktūras uzlabojumiem robežšķērsošanas vietās, valdība šodien atbalstīja finansējuma pārdalījumu starp iekšlietu nozares budžeta programmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu