Lietuva brīdina par Baltkrievijas AES apdraudējumu kodoldrošībai Eiropā (3)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas Seims otrdien pieņēmis rezolūciju, kurā brīdināts, ka Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltā Astravjecas atomelektrostacija (AES) apdraud kodoldrošību visā Eiropā.

Kā uzsvērts rezolūcijā, par kuru nobalsojuši 72 Lietuvas parlamenta deputāti, kaimiņvalstī pašlaik valdošās politiskās nestabilitātes dēļ gatavošanās spēkstacijas iedarbināšanai ir pilnīgi nepieņemama un šie darbi nekavējoties jāpārtrauc.

Seims aicinājis Eiropas Kodoldrošības regulatoru grupu (ENSREG) darīt visu, lai apturētu Astravjecas AES reaktoru iedarbināšanu, iekams nav novērstas šaubas par šīs kodolspēkstacijas būvniecības kvalitāti un tās gatavību darboties atbilstoši starptautiskajām prasībām.

Deputāti vērsušies arī pie Krievijas sabiedrības, kodolenerģētikas un civilās aizsardzības speciālistiem, aicinot viņus ietekmēt savas valsts varas iestādes, lai apturētu Astravjecas AES reaktoru iedarbināšanu un samazinātu kodolkatastrofas iespējamību.

Rezolūcijā arī paustas bažas, ka Baltkrievijā tiek vajāti sabiedriskie darbinieki, kuri pieprasa atklātumu ar Astravjecas AES celtniecību saistītajos jautājumos.

"Ir skaidrs, ka vilcināties nedrīkstam. (..) Pašreizējā sajukumā, kad nav zināms, kas ir patiesā vara, tam būtu postošas sekas, jo kodolenerģija nav nekāda joka lieta, tai jāatrodas reālas varas kontrolē,” norādījis viens no rezolūcijas iniciatoriem - Zemnieku un zaļo savienības deputāts Jons Jarutis.

Rezolūciju iesnieguši deputāti no valdošās Zemnieku un zaļo savienības un opozīcijas partijām - "Tēvzemes savienības - Lietuvas kristīgajiem demokrātiem" un Liberāļu kustības, kā arī Jauktās deputātu grupas.

Jau ziņots, ka augustā tika pabeigta kodoldegvielas ielāde Astravjecas AES pirmajā reaktorā. Prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš izteicies, ka elektroenerģijas ražošana tajā varētu sākties 7.novembrī.

Pirmo reaktoru plānots pieslēgt energosistēmai 2021.gada pirmajā ceturksnī, bet otro - 2022.gadā.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas, bet Minska šos pārmetumus noraida.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu