ASV drošības dienesti brīdina par dezinformāciju vēlēšanu dienā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Iekšlietu drošības departamenta kiberdrošības vienība otrdien brīdinājuši par iespējamām dezinformācijas kampaņām prezidenta vēlēšanu dienā 3.novembrī.

Gan FIB, gan ASV Kiberdrošības un infrastruktūras drošības aģentūra norādīja, ka provokatori var izmantot lēno balsu skaitīšanu, lai izplatītu dezinformāciju, kuras mērķis ir diskreditēt vēlēšanu rezultātus.

Lai izplatītu nepatiesu informāciju, var tikt izveidotas jaunas ziņu vietnes, mainītas esošās un radīts un izplatīts nepatiess sociālo mediju saturs, brīdināja aģentūras.

Šādu aktivitāšu mērķis var būt vēlēšanu procesa diskreditēšana un uzticības graušana ASV demokrātiskajām institūcijām, teikts aģentūru kopīgajā paziņojumā.

Aģentūras ar šādu brīdinājumu nākušas klajā, jo paredzams, ka pandēmijas dēļ milzīgs skaits vēlētāju šajās vēlēšanās balsos pa pastu, un vietējām vēlēšanu komisijām var būt nepieciešamas vairākas dienas visu balsu saskaitīšanai un rezultātu paziņošanai.

Provokatori var izmantot šo laiku, lai izplatītu nepatiesu informāciju par krāpšanos vēlēšanu procesā, problēmām vēlēšanu infrastruktūrā un citas nepatiesas ziņas, lai pārliecinātu sabiedrību, ka vēlēšanas bijušas neleģitīmas.

Aģentūras aicināja cilvēkus divreiz pārbaudīt informāciju, kuru lasa vai dzird, un koncentrēties uz uzticamiem resursiem informācijas ieguvē, piemēram, vēlēšanu amatpersonām.

Aģentūras arī mudināja cilvēkus ziņot FIB un sociālo mediju platformām par aizdomīgām dezinformācijas operācijām.

Pētnieki un sociālo mediju kompānijas apgalvo, ka jau konstatēti daudzi mēģinājumi raisīt šaubas par vēlēšanu ticamību.

Arī ASV prezidents Donalds Tramps ir vairākkārt sējis šaubas par balsošanu pa pastu un šo biļetenu saskaitīšanu.

ASV izlūkdienestu amatpersonas nesen atklāja, ka Krievija mēģinājusi sociālajos medijos izplatīt šaubas par vēlēšanu uzticamību un vairot vēlētājos dusmas.

Laikraksts "The Washington Post" otrdien ziņoja, ka konfidenciālā Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ziņojuma teikts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa padomnieki, visticamāk, vada dezinformācijas kampaņu, kuras mērķis ir kaitēt Trampa konkurentam cīņā par prezidenta amatu demokrātam Džo Baidenam.

CIP atteicās komentēt laikraksta ziņoto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu