Ēka kā kolāža: Neapoles ostas māja

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Illusion in Ruins - Xiao Yang Photography

Neapoles ostas māja ir, iespējams, viena no ērmīgākajām brutālisma stila ēkām pasaulē. Lai gan savdabīgās formas nams jau gadiem ir pamests un atrodas samērā nesimpātiskā lokācijā, ceļamkrānu, metāla konteineru un dzelzceļa sliežu ielenkumā, tas mūsdienās ir iemīļots urbānā tūrisma apskates objekts.

Neparastais nams ir celts laikā no 1968. līdz 1980. gadam, un tā autors ir itāļu arhitekts Aldo Loriss Rosi. Tolaik tika paredzēts, ka ēkā būs ostas darbinieku biroji, vēsta portāls “Adcitymag”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LoftDesigne (@loftdesigne.world) on

Itāļu arhitekts ēkas dizainā bija apvienojis futūrisma principus, leģendārā amerikāņu arhitekta Frenka Loida Raita arhitektūras iezīmes, staļinisma arhitektūras nianses un vācu ekspresionismu. Ēkas pirmajos stāvos ir izvietots plašs autoparks, no kura tālāk ir sasniedzama pati galvenā ēkas konstrukcija. Šeit Rosi, gluži kā kolāžu, kopā ir salipinājis dažādu formu ēkas detaļas – vienu celtnes pusi veido vertikāli novietoti divpadsmit cilindriski torņi, bet otru – tornis, kuru papildina citplanētiešu kuģa formas skatu laukums.

La Casa del Portuale, Italy. A bulding for social services for workers in the port of Naples, by architect Aldo Loris...

Posted by Illusion in Ruins - Xiao Yang Photography on Ceturtdiena, 2019. gada 14. marts
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu