Nausēda: Inaugurācija nepadara Lukašenko par leģitīmu prezidentu (5)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuva arī pēc trešdien Minskā negaidīti sarīkotās līdzšinējā Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko  inaugurācijas ceremonijas neatzīst viņu par likumīgu valsts līderi, paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Viņš vēlreiz uzsvēris, ka augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nebija nedz brīvas, nedz godīgas, nedz demokrātiskas, tādēļ Lietuva iestājas par jaunām demokrātiskām vēlēšanām kaimiņvalstī ar starptautisku novērotāju piedalīšanos.

""Lietuva neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu.

9.augustā notikušās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nebija brīvas, godīgas un demokrātiskas. Ne slepenībā rīkotas, ne pompozas ceremonijas nemainīs šo neapstrīdamo faktu un neradīs likumības ilūziju,” norādījis Nausēda.

Lietuvas prezidenta komentāru ziņu aģentūrai BNS nodevis viņa preses sekretārs Antans Bubnelis.

Tikmēr Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs norādījis, ka tagad, pēc šīs slepenās inaugurācijas, Lukašenko par bijušo Baltkrievijas prezidentu var saukt ne tikai no politiskā, bet arī no juridiskā viedokļa.

Pēc ministra teiktā, Lukašenko ar šādu sasteigtu un iepriekš neizsludinātu zvēresta došanas ceremoniju mēģina imitēt "to, kā patiesībā nav".

Kā uzskata Linkevičs, kas iepriekš jau vairākkārt nosaucis Lukašenko par bijušo prezidentu, līdz šim tāds apzīmējums bija balstīts uz morāliem un politiskiem argumentiem, bet tagad tam ir arī juridisks pamats.

"Morālais un politiskais mandāts, šķiet, jau ir izsmelts (...), un no brīža, kad notikusi šī tā dēvētā inaugurācija, viņš ir bijušais nu jau arī juridiskā ziņā,"  žurnālistiem sacījis Lietuvas ārlietu ministrs.

"Mēs redzam, ka tiek mēģināts imitēt to, kas patiesībā nav, bet bēdīgākais, ka no tā cieš cilvēki, ka turpinās viņu iebiedēšana, aizturēšana un aresti," viņš norādījis. 

Pēc Linkeviča teiktā, Lukašenko inaugurācija neuzlabo situāciju Baltkrievijā.

"No situācijas nav saskatāma nekāda izeja, un arī šis notikums to neuzlabo (..), bet vienīgi apstiprina to, ko mēs ne vienreiz vien jau esam konstatējuši,” piebildis ministrs. "Acīmredzot tika mēģināts pēdējiem spēkiem fiksēt to, kam viņi tic, taču šis atklātībā nepieteiktais un šaurā lokā sarīkotais notikums parādījis situāciju visā nožēlojamībā."

Saskaņā ar baltkrievu neatkarīgo mediju un Baltkrievijas oficiālās ziņu aģentūras "Belta" ziņām Minskas Neatkarības pilī trešdien notikusi līdzšinējā Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko inaugurācijas ceremonija, kas līdz pēdējam brīdim tikusi turēta noslēpumā, lai gan parasti inaugurācijas ceremonija tiek iepriekš izsludināta un ir liels valsts mēroga notikums.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu