Latvijā tiks veidoti analīžu paraugu nodošanas bezkontakta punkti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"E.Gulbja laboratorijā" Brīvības ielā tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana
"E.Gulbja laboratorijā" Brīvības ielā tiek nodrošināta koronavīrusa Covid-19 analīžu veikšana Foto: Evija Trifanova/LETA

SIA "E. Gulbja Laboratorija" sadarbībā ar SIA "JK Energo" un AS "Latvijas Finieris" izgatavos ierīci analīžu paraugu paņemšanas komplektu izdošanai un pieņemšanai, kas dos iespēju daļu medicīnisko analīžu nodot bezkontakta pieņemšanas punktos, informēja "E. Gulbja Laboratorija" pārstāve Ilze Lindenberga.

Pēc viņas paustā, iekārtas tuvāko mēnešu laikā plānots ieviest visā Latvijas teritorijā. Šīs iekārtas iekļausies jau esošajā laboratorās diagnostikas ciklā, nodrošinot pacientu autentifikāciju, paraugu paņemšanas komplektu saņemšanu, analīžu nodošanu, nepieciešamās temperatūras un uzglabāšanas prasību nodrošināšanu, paraugu transportēšanu uz laboratoriju, kā arī analīžu veikšanu un rezultātu nosūtīšanu.

Patlaban ir izstrādāta metodika un tiek sākta sagatavošanās analīžu paraugu nodošanas punktu rūpnieciskajai ražošanai. Šajos nodošanas punktos varēs nodot analīžu materiālu, nesatiekot medicīnisko personālu.

Šādu punktu ieviešana ir paredzēta, lai pēc iespējas samazinātu pacientu un medicīniskā personāla savstarpējos kontaktus, nodrošinot iespēju nodot materiālu diennakts režīmā, pēc iespējas tuvāk pacienta dzīvesvietai. Iekārtas tiks izvietotas jau papildu esošajiem "E. Gulbja Laboratorijas" pieņemšanas punktiem, tādējādi palielinot materiālu nodošanas pieejamību un paātrinot rezultātu saņemšanu.

"E. Gulbja Laboratorijas" ārsts un valdes loceklis Didzis Gavars uzsver, ka Covid-19 radītie apstākļi ir stimulējuši izstrādāt jauno tehnoloģiju un izgatavot šādu iekārtu. "Ceru, ka jaunais papildinājums medicīniskās laboratorijas praksē būs ievērojams uzlabojums gan Latvijas, gan pasaules mērogā," pauž Gavars.

Vadoties pēc viņa sacītā, veids, kā to plānots ieviest Latvijā, līdz šim nav īstenots citur pasaulē, tostarp arī medicīnas tehnoloģiju ziņā attīstītās valstīs.

Tehnoloģija top, pateicoties SIA "E. Gulbja Laboratorijas" speciālistu, SIA "JK Energo" inženieru un AS "Latvijas Finieris" ražotāju sadarbībai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu