Protestējot pret inaugurāciju, Minskā pulcējas Lukašenko režīma pretinieki; ir aizturētie (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protesti Baltkrievijā 23. septembrī
Protesti Baltkrievijā 23. septembrī Foto: EPA/Scanpix

Protestējot pret Aleksandra Lukašenko inaugurāciju un viltotajiem prezidenta vēlēšanu rezultātiem, Minskā, Baltkrievijā, ielās izgājuši iedzīvotāji, tādējādi turpinot protestu vilni, kas aizsākās 9. augustā.

Varasiestādes jau bija gaidījušās šādu reakciju, jo pirms dažām stundām Neatkarības laukumā tika manītas militārās kravas automašīnas, kurās paredzēts izvietot aizturētos.

Tāpat Minskas centru piepildījis liels skaits drošības dienestu darbinieku, un slēgta pieeja Neatkarības laukumam.

Baltkrievijas galvaspilsētas centru piepildījis liels skaits Iekšlietu ministrijas karaspēka karavīru, omonieši, specdienestu kaujinieki, cilvēki bez atpazīšanas zīmēm un civilā tērpti drošības dienestu darbinieki.

Sociālo tīklu lietotāji raksta, ka šodien daudzu tirdzniecības vietu, uzņēmumu un valsts iestāžu darbinieki palaisti uz mājām ātrāk. Studenti raksta, ka viņiem mainīts grafiks un atceltas vakara nodarbības.

Drošībnieki nobloķējuši arī citu Baltkrievijas pilsētu centrus. 

Daži no protestētājiem rotājušies ar kroņiem, ironizējot par Lukašenko, kurš prezidenta amatā inaugurējis pats sevi.

Cilvēki pulcējas arī Mogiļevā.

Raidorganizācijas BBC korespondents no Minskas ziņo, ka Lukašenko inaugurācija līdz šim vienotu masveida protestu nav izraisījusi. Cilvēki grupās pulcējas pie savām mājām vai pilsētas centrā, taču vienotas kustības nav.

Pēc pulksten 19:00 sākusies cilvēku aizturēšana; pūļa izkliedēšanai pielietots ūdens lielgabals.

Drošības spēki ar tehniku seko līdzi cilvēku kustībai un ik pa laikam notiek aizturēšanas.

Daži no cilvēkiem ir ievainoti.

Šodien tika organizēts arī gājiens Lukašenko atbalstam, kas sastapies ar autokrātiskā režīma pretinieku kolonnu.

Pret protestētājiem vērstā vardarbība pieņemas spēkā - omonieši izmanto stekus, ielās dzirdami šāvieni.

Protestētāji bloķē auto, kurā, iespējams, atrodas aizturētie, saucot "Izlaid!"

Neskatoties uz brutālajām aizturēšanām, cilvēki turpina pulcēties Minskas ielās, rokās turot Baltkrievijas nacionālos sarkanbaltsarkanos karogus.

Starp protestētājiem un spēku struktūrām notiek sadursmes.

Šis vakars iezīmējies ar jaunu protestu formu: protestētāji vairākās vietās bloķē ielas.

Baltkrievijas milicija trešdien aizturējusi vismaz 155 demonstrantus, kuri protestēja pret prezidenta Aleksandra Lukašenko slepeno inaugurācijas ceremoniju, un lielākā daļa no viņiem tika aizturēti Minskā, paziņoja cilvēktiesību aizstāvības centrs "Vjasna" ("Pavasaris"). 

Saskaņā ar "Vjasna" izplatītu sarakstu aizturēšanas ārpus Minskas notika Gomeļā, Mogiļevā, Borisovā, Grodņā, Baranovičos, Brestā un citās pilsētās.

Starp aizturētajiem bija Baltkrievijas ziņu portāla TUT.By žurnāliste Jeļena Tolkačova, bet "Vjasna" informēja, ka viņa jau ir atbrīvota.

Minskā trešdienas vakarā izgāja demonstrācijā pieci līdz septiņi tūkstoši cilvēku, kas nepiekrita slepeni sarīkotajai Lukašenko inaugurācijai. 

Minskas Neatkarības pilī trešdien notika Lukašenko inaugurācijas ceremonija, kas līdz pēdējam brīdim tika turēta noslēpumā.

Parasti inaugurācijas ceremonija tiek iepriekš izsludināta un ir liels valsts mēroga notikums, taču šoreiz tā tika turēta slepenībā.

Vairākas valstis pēc ceremonijas paziņoja, ka neatzīst Lukašenko par Baltkrievijas prezidentu.

Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Tihanovska tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumvalstis, un Baltkrievijai draud ASV un ES sankcijas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu