"Saskaņu" neapmierina augstskolās strādājošo algu palielināšana uz bērnu vajadzību rēķina

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Ir principiāli nepareizi risināt atalgojuma paaugstinājuma jautājumus augstākajā izglītībā, samazinot bērnu vajadzībām sākotnēji ieplānotos līdzekļus, uzskata partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs.

Lai arī Saeimas "Saskaņas" frakcija nolēma atbalstīt lēmumu novirzīt finansējumu 383 777 eiro apmērā augstākās izglītības pedagogu minimālās algas paaugstināšanai no ieekonomētajiem līdzekļiem, kas bija paredzēti sākumskolas skolēnu brīvpusdienu nodrošināšanai, frakcija uzskata, ka šādi problēmas risināt nav labi.

"Šāda budžeta pārdale ir kā ielāps uz ielāpa - vispirms valdība atteicās no iepriekšējās kārtības brīvpusdienu apmaksā 1.-4.klašu skolēniem, daļēji pārliekot to uz pašvaldību pleciem. Tas bija voluntārs lēmums, nenodrošinot pašvaldībām nepieciešamo finansējumu. Būtu loģiski, ka skolēnu ēdināšanā ietaupītie līdzekļi tiktu izlietoti bērnu vajadzībām. Tagad tos novirza augstākās izglītības pedagogu darba samaksai, jo ilgtermiņa plāna, kur ņemt naudu savu solījumu izpildei acīmredzot valdošajiem nav," uzsvēra Urbanovičs.

Neskatoties uz minētajām problēmām, "Saskaņa" priekšlikumu atbalstīja, jo uzskata, ka "labāk, lai līdzekļi paliek izglītības nozarei, nevis nonāk vispārējā budžetā kādiem nenoteiktiem mērķiem".

Izglītības un zinātnes ministrija iepriekš norādīja, ka līdzekļu ekonomija ir izveidojusies saistībā ar skolēnu skaita samazināšanos, kā arī ņemot vērā, ka no 2020.gada 1.janvāra brīvpusdienas no valsts budžeta finansē 50% apmērā iepriekšējo 100% vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu