Hjūstonā pēc apjomīgas restaurācijas durvis ver Latvijas māksliniekam veltīta kapela (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Šodien, 24. septembrī, durvis pēc apjomīgas restaurācijas ver Marka Rotko kapela Hjūstonā, Teksasas štatā, ASV. Kopumā Latvijas māksliniekam veltītās kapelas atjaunošana izmaksājusi 30 miljonus ASV dolāru.

2019. gada martā Hjūstonas ikoniskais arhitektūras piemineklis, Marka Rotko kapela, tika pilnībā slēgts, lai ēkā varētu veikt diezgan apjomīgu restaurāciju. Galvenais restaurācijas mērķis bija ieviest dabīgo apgaismojumu astoņstūra formas ēkā, kur apskatāmi 14 Rotko darbi. Sākotnēji arhitekti ēkai nemaz nebija paredzējuši logus, lai pasargātu vērtīgos Rotko mākslas darbus no svelmainās Teksasas saules, taču restaurācijas procesā ēkas jumtā tika iebūvēts kristāla formas jumta logs ar īpašu pārklājumu, kas neļaus saules gaismai ietekmēt gleznas, vēsta arhitektūras portāls “Architectural Digest”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rothko Chapel (@rothko_chapel) on

Markam Rotko veltītās kapelas autori ir amerikāņu arhitekti Filips Džonsons, Hovards Barnstons un Eižēnija Eibrija. Māksliniekam veltīto mākslas svētvietu 1964. gadā pasūtīja kolekcionāri Džons un Dominika de Menili, bet arhitektūras struktūru ansamblis tika pabeigts 1971. gadā – vienu gadu pēc Rotko pašnāvības. Lai gan mākslinieks tā arī neapmeklēja Hjūstonu, Rotko kapela pēcāk kļuvusi par piemiņas vietu un populāru tūrisma objektu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rothko Chapel (@rothko_chapel) on

Marks Rotko (1903–1970) ir pasaulslavens 20. gadsimta mākslinieks, dzimis Krievijas impērijā, Dvinskā, mūsdienu Daugavpilī. Desmit gadu vecumā Marks ar ģimeni emigrēja uz ASV, kur arī aizsāka mākslinieka gaitas. Rotko uzskata par abstraktā ekspresionisma un krāsu laukumu gleznošanas aizsācēju. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu