Jūrmalas dome plāno reorganizēt divas pamatskolas; vienas bērnu vecāki pret ieceri iebilst

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jūrmalas dome plāno apvienot divas skolas, izvietojot tās par 11 miljoniem eiro pārbūvētā skolas ēkā, savukārt vienas reorganizējamās skolas bērnu vecāki pauž bažas, vai šādi netiks pieļauti nelietderīgi tēriņi un vai skolu apvienošanas rezultātā netiks zaudēta mācību kvalitāte.

Kā informēja Jūrmalas domē, Jūrmalas pilsētas Lielupes pamatskolas un Jūrmalas Alternatīvās skolas tiks apvienotas, izveidojot Jūrmalas Aspazijas pamatskolu. Abās skolās īstenotās izglītības programmas tikšot saglabātas un izglītības iestādēs strādājošie pedagogi darbu nezaudēs.

Savukārt Jūrmalas Alternatīvās skolas skolēnu vecāki pārmet, ka Jūrmalas dome plāno dibināt jaunu pamatskolu uz Lielupes pamatskolas bāzes, ieguldot telpu pārbūvē daudzus miljonus eiro, kaut gan tajā mācās vien 137 bērni un arī apkaimē neesot pietiekami bērnu, kas nākotnē apmeklēs šo skolu. "Lai pamatotu steigā virzīto būvniecības ieceri", neinformējot vecākus, sākta Jūrmalas Alternatīvās skolas reorganizācija, kas vecākos raisa bažas par domes ieceri skolu likvidēt.

Kā norāda vecāki, Jūrmalas dome šodien plāno izskatīt lēmumprojektu, kas paredz reorganizēt Jūrmalas Alternatīvo skolu un Lielupes pamatskolu, to vietā dibinot jaunu izglītības iestādi - Jūrmalas Aspazijas pamatskolu.

Ar ieceri neesot iepazīstināti izglītojamo bērnu vecāki. Iepazīstoties ar fragmentāro informāciju par reorganizācijas plāniem, varot secināt, ka faktiski Jūrmalas dome esot iecerējusi likvidēt Jūrmalas Alternatīvo skolu, kas esot bērniem draudzīga mācību iestāde ar augstu izglītības kvalitāti, īpašu metodoloģisko pieeju un tradīcijām, aģentūrai LETA paziņoja Jūrmalas Alternatīvās skolas padomes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Mirlins.

Viņš norādīja, ka Jūrmalas Aspazijas pamatskolas mājvietā - Lielupes pamatskolas apkaimē - neesot pietiekams deklarēto obligāto izglītības vecumu sasniegušo bērnu skaits. Vairākus gadus pēc kārtas šajā skolā samazinājies izglītojamo bērnu skaits - 2017. gadā bija 200 bērnu, lai gan ir vieta ir 400 audzēkņiem. Šajā mācību gadā Lielupes pamatskolā esot 137 izglītojamie.

Vecāku ieskatā, Jūrmalas domes plānotais lēmums par Jūrmalas Alternatīvās skolas un Lielupes pamatskolas reorganizāciju neesot saistīts ar izglītības procesu loģisku plānošanu un vēlmi uzlabot izglītības kvalitāti Jūrmalā, bet gan ar vēlmi īstenot dārgu būvniecības projektu.

Mirlins uzskata, ka ar šādu pieeju Jūrmalas dome grauj valstī aizsākto kompetenču izglītības pieeju, jo tieši Jūrmalas Alternatīvā skola daudzu gadu garumā esot bijusi starp tām skolām, kas veiksmīgi īsteno jauno pieeju praksē, nodrošinot augstus mācību rezultātus. Skolu apvienošanas rezultātā šis darbs tikšot iznīcināts, jo aiziešot ilggadējie pedagogi, kas šīs metodes īsteno.

Skolēnu vecāki aicina domes priekšsēdētāju Gati Truksni (ZZS/LZP) atlikt lēmuma pieņemšanu un sākt dialogu ar vecākiem, lai saglabātu Jūrmalas Alternatīvo skolu un tajā īstenoto izglītības pieeju. Vēstule ar vecāku parakstiem tiks nosūtīta arī izglītības un zinātnes ministrei Ilgai Šuplinskai (JKP).

Mirļins informē, ka Jūrmalas domes neskaidrā nostāja jautājumā par Jūrmalas Alternatīvās skolas nākotni veicinājusi to, ka no aptuveni 160 skolēniem, 32 šogad turpina mācības citās skolās.

Pret minēto Jūrmalas domes lēmumu sākta parakstu vākšana arī platformā "manabalss.lv".

Savukārt, kā aģentūru LETA informēja Jūrmalas domē, jaunajā Jūrmalas Aspazijas pamatskolā izglītību iegūt varēs 510 skolēni. Šobrīd Jūrmalas Alternatīvajā skolā un Jūrmalas pilsētas Lielupes pamatskolā kopā mācās aptuveni 400 skolēnu.

Veicot skolu reorganizāciju, pašvaldības mērķis ir izveidot jaunu modernu pamatskolu ar augstu izglītības kvalitāti, kas tiks nodrošināta, pārmantojot labāko pieredzi un tradīcijas no esošajām skolām.

Turklāt, kā norādīja domē, līdz šim Jūrmalas Alternatīvā skola atrodas īrētās, pašvaldībai nepiederošās telpās, kas prasa ne tikai papildus izmaksas telpu īrei, bet arī nedod iespēju ieguldīt pašvaldības finanšu resursus mācību vides uzlabošanai šajās telpās, norāda domē.

Savukārt veidojot jauno Jūrmalas Aspazijas pamatskolu, pašvaldība plāno ierīkot mūsdienīgas un ergonomiskas skolas būvniecību, pārbūvējot Lielupes pamatskolas ēku un izbūvējot jaunu sporta zāli, kas būs savienota ar skolas korpusiem, savukārt skolas iekšpagalmos paredzēts ierīkot atpūtas un rotaļu laukumus.

Būvdarbus plānots sākt šogad un pabeigt 14 mēnešu laikā, kopumā ieguldot aptuveni 11 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu