Brīvdienu maršruts ⟩ Gulbenes - Alūksnes bānītis un atvasara Malienā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Spriežot pēc visa, atvasara mūs turpinās lutināt arī šajā nedēļas nogalē, tādēļ ir vērts ieplānot garāku izbraucienu. Piemēram, uz pašu tālāko Vidzemes nostūri Latvijas ziemeļaustrumos, kas, pateicoties gleznainajām ainavām, kādreiz dēvēts par Malienas Šveici.

1898. gadā Vidzemes pievedceļu sabiedrība vietējā transporta vajadzībām sāka būvēt 210 km garu šaursliežu dzelzceļa līniju Stukmaņi (Pļaviņas) – Gulbene – Alūksne – Valka, kas tika pilnībā pabeigta 1903. gadā. Laika gaitā  dzelzceļa līnija tika saīsināta - vispirms 1916. gadā posmu Pļaviņas - Gulbene pārbūvēja par platsliežu dzelzceļu, bet kopš 1973. gada vilciens kursē tikai posmā Gulbene - Alūksne. Kopš 1998. gada Gulbenes – Alūksnes šaursliežu dzelzceļš, tai skaitā sliežu ceļi, ritošais sastāvs, inženierbūves, aprīkojums un dzelzceļa ēkas ir valsts nozīmes vēstures piemineklis. Atšķirībā no simtiem citu Eiropas muzejdzelzceļu Gulbenes - Alūksnes bānītis joprojām ikdienā pārvadā pasažierus.

Nedēļas nogales ceļojumu var sākt plānot, izlemjot, no kuras stacijas doties ceļā. Bānītis abos virzienos kursē divreiz dienā, un abos tā galapunktos ir daudz, ko redzēt. Ja sākat braucienu no Gulbenes, tad vispirms vērts apskatīt pašu pilsētu, kā arī Gulbenes dzelzceļa depo, kur redzams vienīgais šaursliežu un platsliežu dzelzceļa griezulis Baltijas valstīs - tas tiek demonstrēts darbībā. Depo apskatāms arī Igaunijas PSR kompartijas līderu salonvagons un iespējami izbraucieni ar rokas drezīnu un koka drezīnu.

Šobrīd Gulbenes - Alūksnes šaursliežu dzelzceļa līnijā pēc oficiālā iedalījuma ir viena stacija (Gulbene) un deviņi pieturas punkti. Nozīmīgākajos no tiem - Kalnienā, Stāmerienē, Papardē, Umerniekos un Alūksnē atrodas vēsturiskās staciju ēkas.

Tā kā maršruts ir tikai 33 km garš, daļu no tā var veikt arī kājām, ejot gar sliežu ceļu un sarīkojot nelielas ekskursijas uz apkārtnē esošajām apskates vietām. Informācija par visām maršruta pieturām un to apkārtni atrodama šeit.

Kad maršruts pieveikts, jūs esat nonākuši novadā, ko dēvē par Malienas Šveici un kura gleznainās ainavas ir vērts baudīt tieši rudenī  1935. gada Shell ceļvedī maršruts caur Māriņkalnu un Jaunlaiceni uz Apekalna baznīcu saukts par “vienu no skaistākiem ceļiem Vidzemē” un šī puse par

“skaistāko Latvijas apgabalu ar neskaitāmiem kalnājiem, devīgu roku izkaisītiem ezeriņiem, upītēm un mežiem, kas rāda ceļotājam skaistās Latvijas burvību”.

Ko aplūkot tuvākajā apkaimē:

  • Alūksnes ezeru un salu, uz kuras Livonijas ordenis 1342. gadā pabeidza celt Marienburgas pili,
  • Alūksnes muižas parku,
  • Drustu pilskalnu un Kornetu ezerus,
  • sešus skatu torņus Igaunijas pierobežā,
  • Stāmerienas pili un Druvienas muižu,
  • interaktīvo ekspozīciju "Dzelzceļš un tvaiks Gulbenē,
  • Gulbenes pils parku,
  • ieplānot pāris liekas stundas un atpakaļceļā izbraukt cauri Cesvainei un Vecpiebalgai.
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu