Svastikas ciemats ASV atsakās mainīt nosaukumu (14)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia

ASV Ņujorkas štata laukos esošais Svastikas ciemats saglabās nosaukumu, neraugoties uz sūdzību, ka tas simbolizējot bijušā Vācijas nacionālsociālistu režīma naidu un neiecietību.

Nelielais ciemats krustcelēs ir iekļauts Klintonas apgabala Blekbrukas pilsētā. Tas atrodas apmēram 56 kilometrus uz dienvidiem no Kanādas robežas un ir pazīstams kā Svastika jau vairāk nekā gadsimtu.

Blekbrukas pilsētas domes locekļi apsvēra ciemata nosaukuma maiņu pēc tam, kad kāds apmeklētājs no Ņujorkas pilsētas apgalvoja, ka tas ir aizvainojošs un pauž necieņu pret Otrā pasaules kara veterāniem, kas apbedīti kapos turpat netālu. 

Ņujorkietis Maikls Alkamo stāstīja, ka šovasar braucis ar divriteni pa šo rajonu un uzdūries Svastikai. "Es biju satriekts, ka šeit mītošie cilvēki nav sasaukuši sanāksmi un izvēlējušies citu nosaukumu pēc 1945.gada, vai pat pirms tam," ceturtdien sacīja Alkamo.

Domes locekļi 14.septembra sanāksmē vienbalsīgi nolēma nemainīt ciemata nosaukumu.

"Mēs izsakām nožēlu, ka indivīdi, kas nav no šī rajona un kuriem trūkst zināšanu par mūsu kopienas vēsturi, kļūst aizskarti, redzot šo nosaukumu," e-pasta vēstulē ceturtdien rakstīja domes loceklis Džons Daglass. "Mūsu kopienas locekļiem (..) tas ir nosaukums, kuru izvēlējušies mūsu senči."

Cits domes loceklis Hovards Obins paziņoja presei, ka "tikai neiecietīga persona" pieņemtu, ka šī ciemata nosaukums saistīts ar nacistiem. 

Daglass sacīja, ka šo ciematu šādi nosaukuši kolonisti jau 19.gadsimtā. Prese gan atsaucās uz 1977.gadā publicētā rakstā bijušā pastmeistara teikto, ka ciemata agrīnāks nosaukums bija Gudričmilza, bet tas kļuvis pazīstams kā Svastika 1913.gadā, kad šis nosaukums parādījies uz vietējā pasta kantora ēkas.

Daglass atgādināja, ka ierosinājumi par pārdēvēšanu vairākkārt izskanējuši arī iepriekš. "Daži no iedzīvotājiem, kas bija no šī rajona, bija cīnījušies Otrajā pasaules karā un atteicās mainīt nosaukumu tieši tāpēc, ka Hitlers mēģināja aptraipīt svastikas nozīmi," teica Daglass, kurš pats nepiedalījās balsojumā par iespējamo nosaukuma maiņu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu