Kā kļūt par hokeja tiesnesi?

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Hokeja tiesneši
Hokeja tiesneši Foto: Publicitātes foto

Krišs Kupčus ir ilggadējs starptautiskās kategorijas hokeja tiesnesis, kurš šovasar kļuva par Latvijas Hokeja federācijas (LHF) tiesnešu sektora koordinatoru un turpmāk pieskatīs šo saimniecību. Piedāvājam nelielu interviju ar Krišu - par to, kā var kļūt par hokeja tiesnesi!

Kā kļūt par hokeja tiesnesi?

Pirmkārt, ir jāmīl hokejs un jābūt motivācijai, kāpēc gribas to darīt. Tradicionālais ceļš ved cauri sporta skolām. Tiem jauniešiem, kuri laukumā nav starp līderiem vai perspektīvākajiem spēlētājiem, bet kuriem ļoti patīk hokejs, tiesāšana ir laba iespēja palikt šajā vidē. Protams, 13-14 gados grūti novērtēt savas perspektīvas, tāpēc ir labi, ja talkā nāk treneri, pavirzot perspektīvākajā virzienā.

Kas jāizdara, lai varētu tiesāt Latvijas Bērnu un Jaunatnes hokeja līgas spēles?

Jāapmeklē tiesnešu seminārs un jāsaņem tiesneša licence. Seminārus vada pieredzējuši tiesneši, pārrunājam noteikumus, dažādas situācijas laukumā. Jānokārto rakstisks tests - 60 jautājumu par noteikumiem. Starp dalībniekiem ir gan jaunieši, gan arī pieredzējuši cilvēki. Pirmais solis, lai kļūtu par tiesnesi, ir jāpiesakās uz semināru.

Ko darīt, ja tiesāt gribas, bet semināru laiks jau pagājis? Gaidīt nākamo augustu?

Nē, jānāk uz Latvijas Hokeja federācijas biroju, kur novērtēsim jaunā censoņa sagatavotību un meklēsim iespējas iesaistīties.

No kāda vecuma var sākt tiesāt?

Konkrēta cenza nav, taču laukumā tiesnesis nedrīkst būt jaunāks par spēlētājiem.

Vai var tiesāt bez licences?

Oficiālās sacensībās nevar. Nolikums paredz, ka katram tiesnesim obligāti ir jābūt licencētam Latvijas Hokeja federācijā, kā hokeja tiesnesim.

Vai licencēto tiesnešu skaits ir pietiekams, lai nodrošinātu visu spēļu norisi?

Jā. Tiesnešu licences uz gaidāmo sezonu saņems apmēram 180 cilvēki. Protams, dažkārt vienam tiesnesim var sanākt lielākas slodzes, jātiesā 3-4 spēles dienā, bet tā var gūt noderīgu rūdījumu. Kvalitāte rodas no pieredzes. Mana pieredze liecina, ka trīs spēles dienā ir pieņemama slodze, ja vien starp tām ir kāda pauze. Vecāko grupu spēļu vadīšanai tiek piesaistīti arī pieredzējušie tiesneši.

Viena teorētiska testa nokārtošana negarantē, ka tiesnesis tiešām ir gatavs vadīt spēli laukumā. Kā tiek kontrolēta soģu darba kvalitāte?

Tas ir viens no maniem pienākumiem Tiesnešu sektora koordinatora amatā. Skatīšos un vērtēšu pats, runāšu gan ar pašiem tiesnešiem, gan treneriem, kuri ar mūsu darbu saskaras ikdienā, notiek tiesnešu darba analizēšana uzraugošajās komitejās vai darba grupās. Mērķi ir divi - gan paaugstināt kopējo tiesāšanas kvalitāti, gan laikus saskatīt perspektīvus tiesnešus, kuri pelnījuši iespēju izmēģināt spēkus nākamajā līmenī - Junioru Attīstības hokeja līgā vai "Optibet" hokeja līgā.

Viens tiesnesis saistīts ar mājinieku, otrs - ar viesu komandu. Vai tas nav pamats abpusējai tendenciozitātei un konfliktiem?

Protams, jaunā tiesneša saikni ar savas sporta skolas treneri vai klubu laukumā aizmirst nav viegli, taču ar to jāiemācās tikt galā. Arī tas pieder pie tiesnešiem vajadzīgā rūdījuma. Šai problēmai pieskaramies arī semināros. Mana nostāja ir skaidra - vistrakākais, ja katrs tiesnesis sāk tendenciozi svilpt uz savu pusi. Tad spēle zaudē jēgu, un tā ir ne tikai tiesnešu, bet arī treneru atbildība. Ja tādi gadījumi ir, par tiem jārunā skaļi. Arī par citām problēmām esmu gatavs uzklausīt konkrētu kritiku un reaģēt uz to.

Cik svarīga tiesnešiem ir finansiālā motivācija?

Nesaku, ka tai nav nozīmes, jo papildu naudiņu nopelnīt ir patīkami visiem, īpaši jaunajiem. Tomēr pat vislabākajiem hokeja soģiem tiesāšana Latvijas līgās nevar būt maizes darbs, kaut arī pret pienākumiem jāizturas ļoti profesionāli.

Kas tad motivē vislabāk?

Morālais gandarījums - katru spēli var notiesāt tā, lai abu komandu treneri ar prieku paspiež tavu roku. Un, protams, iespēja soli pa solim attīstīt profesionālo karjeru. Tā nepadarīs bagātu, toties var sagādāt ļoti labu iespēju iepazīt visu pasauli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu