Helsinku lidostā darbu sāk suņi, kuri saož Covid-19 (1)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ATTILA CSER / REUTERS

Helsinku lidostā sākuši strādāt četri īpaši apmācīti suņi, kuru uzdevums ir saost ar jauno koronavīrusu inficētos cilvēkus, vēsta raidorganizācija "Euronews".

Helsinku Universitātes pētnieki, kuri vada šo projektu, paziņojuši, ka "koronas suņi" koronavīrusu nosaka ar 94% līdz 100% precizitāti, atkarībā no suņa.

Pasažieri varēs pārbaudīties brīvprātīgi. Suņu labsajūtas un alerģiju riska dēļ smaržas paraugi tiks savākti lielākā skaitā, ielikti vienā konteinerā un nodoti ostīšanai. Ja rezultāts būs pozitīvs, tad pasažieriem būs jādodas uz lidostā ierīkoto Helsinku Universitātes informācijas centru, kur tie tiks sniegta informācija par turpmāko rīcību.

Pateicoties attīstītajai ožai, suņi viegli spēj saost atšķirību starp cilvēkiem, kuri ir inficējušies ar jauno koronavīrusu, pat ja tie ir asimptomātiski, un tiem, kuri nav. Suņu apmācība neaizņem daudz laika - to var paveikt pat dažu stundu laikā.

Ja projekts izrādīsies veiksmīgs, "koronas suņus" varētu izvietot veco ļaužu pansionātos un robežu šķērsošanas punktos. Suņi varētu regulāri pārbaudīt ārstniecības personālu, palīdzot izvairīties no liekas pašizolācijas ievērošanas.

"Bieži tiek jautāts, vai suņi var inficēties ar koronavīrusu. Saskaņā ar pētījumiem, suņiem nav receptora, kam "pielīp" koronavīruss," skaidro programmas "Nose Academy Oy" vadītāja Susanna Pāvilainena.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu