Mali pagaidu prezidents devis amata zvērestu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Mali piektdien prezidenta zvērestu devis bijušais aizsardzības ministrs Ba N'Dau, kas Rietumāfrikas valstī, kuras līdzšinējais valsts galva tika gāzts militārajā apvērsumā, prezidenta amatā atradīsies līdz jaunu vēlēšanu sarīkošanai.

Puča līderis  pulkvedis Asimi Goita turpmāk ieņems viceprezidenta amatu.

Zvēresta ceremoniju galvaspilsētā Bamako apmeklēja Gvinejas-Bisavas prezidents Umaru Sisoku Embalo, kā arī bijušais Nigērijas prezidents un reģiona vidutājs Gudlaks Džonatans.

N'Dau aizsardzības ministra amatu ieņēma 2014. un 2015.gadā, viņš ieņēmis arī vairākus citus militāros amatus.

Apvērsuma līderis Goita vada Nacionālo Tautas glābšanas komiteju, kā sevi dēvē pēc apvērsuma varu pārņēmusī hunta.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) iepriekš tika pieprasījusi, lai Mali divos valsts vadības amatos ieceļ civilistus.

Opozīcijas koalīcija M5-RFP, kas bija galvenais mobilizējošais spēks protesta kustībā pirms apvērsuma, arī aicināja iecelt civilistus divos augstākajos politiskajos amatos.

M5-RFP noraidījusi huntas ceļa karti jaunas valdības izveidošanai, dokumentu raksturojot kā huntas centienus sagrābt varu.

Pučā 18.augustā tika gāzts Mali prezidents Ibrahims Bubakars Keita, izraisot šoku Mali kaimiņvalstīs, kas bažījas, ka trauslā valsts, kurai jācīnās ar džihādistiem un ekonomikas krīzi, ieslīgs haosā.

Pēdējo mēnešu laikā Mali bija aktivizējusies protestu kustība pret līdzšinējo valdību, kas tika vainota nespējā risināt samilzušās ekonomikas problēmas un tikt galā ar islāmistu nemierniekiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu