Dumpis brīdina no izklaidēm ar alkoholu slēgtās telpās (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu. Foto: Zane Bitere/LETA

Ar īpaši augstiem inficēšanās riskiem ir saistīti izklaides pasākumi telpās, kur kopīgi tiek lietoti alkoholiskie dzērieni, aģentūrai LETA norādīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš uzsvēra, ka ir ārkārtīgi svarīgi, lai, pulcējoties iekštelpās, tiktu ievēroti distancēšanās un apmeklētības ierobežojumi. Pēc infektologa paustā, tas pats attiecas arī uz pašdarbības kolektīviem un sporta aktivitātēm.

"Atšķirībā no pavasara, tagad mēs zinām, ka augstākais inficēšanās risks saistās tieši ar cilvēku savstarpējajiem kontaktiem - atrodoties tuvu un skaļi runājot, kopā dziedot, šķaudot vai klepojot, turpretim inficēties no virsmām, piemēram, veikalos vai darba vietās ir daudz mazāks risks," skaidroja Dumpis.

Vienlaikus, pēc eksperta domām, pašreizējie Latvijas noteiktie Covid-19 ierobežojumi attiecībā uz ārzemju ceļojumiem ir pietiekami stingri.

Tāpat infektologs akcentēja, ka visiem spēkiem ir jācenšas netraucēt skolu vai uzņēmumu darbību, jo tas nodrošina bērniem kvalitatīvu izglītošanos un socializēšanos, kā arī valsts ekonomiskās attīstības stabilitāti. "Jāmēģina arī pēc iespējas turpināt sniegt plānveida medicīnisko palīdzību, kas ir ārkārtīgi svarīga krīzes apstākļos," atzīmēja Dumpis.

Svarīgākais ir jautājums par to, kā tiek ievērotas jau esošās rekomendācijas par distancēšanos un roku mazgāšanu.

"Visiem, kuri tiekas ar citiem cilvēkiem, būtu vēlams instalēt lietotni "Apturi Covid"," rekomendē infektologs.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijā (VM) šobrīd plāno saglabāt esošos ierobežojumus. Vienlaikus, ministrijā uzsver, ka tie ir jāievēro atbildīgi.

Līdz ar to VM aicina darba devējus iespēju robežās atgriezties pie attālinātā darba. Tāpat darba vietās būtu jādomā par citiem piesardzības pasākumiem, piemēram, aicinot darbiniekus lieki nepulcēties koplietošanas telpās un darba sanāksmes organizēt attālināti.

VM norādīja, ka kopā ar epidemiologiem rūpīgi analizē situāciju, un patlaban Covid-19 izplatība Latvijā ir kontrolēta. Tas nozīmē, ka ir zināms, kur cilvēki ir inficējušies, turklāt liela daļa ir inficējušies ārzemēs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu