Māsu asociācija: Mediķu algām paredzētā nauda nekādi nevar tikt novirzīta citām vajadzībām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina (no kreisās) un veselības ministre Ilze Viņķele piedalās Starptautiskā māsu un vecmāšu gada atklāšanas preses konferencē.
Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina (no kreisās) un veselības ministre Ilze Viņķele piedalās Starptautiskā māsu un vecmāšu gada atklāšanas preses konferencē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Nākamā gada ārstniecības personu darba samaksas palielinājumam paredzētie līdzekļi 183 miljonu eiro apmērā nekādi nevar tikt novirzīti citām pozīcijām, šādu nostāju pauda Latvijas Māsu asociācijas (LMA) viceprezidente Ilze Ortveina.

Kā vēstīts, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto" norādīja, ka optimāli būtu, ja ar mediķiem varētu vienoties par mazāku algu pieaugumu. Viņa sacīja, ka nākamgad pacienti no veselības aprūpes budžeta finansējuma pieauguma nesaņem neko. "Proti, nozari pašai būtu jāpasaka, ka viņi būtu gatavi dalīties ar pacientiem. Nu, redzēsim," norādīja ministre.

"Šī nauda ir mediķu atalgojumam, lai nodrošinātu aprūpi un jauno speciālistu motivēšanu strādāt Latvijā," pauda Ortveina, piebilstot, ka šajā gadījumā līdzekļus nevar ņemt no mediķu atalgojumu pieaugumam paredzētā finansējuma.

LMA viceprezidente norādīja, ka tā vietā Veselības ministrijai būtu jāuzrunā Ministru prezidents un Finanšu ministrija, jo "šī [mediķu atalgojuma] nauda ir ierakstīta likumā, un likums ir jāpilda". Vienlaikus Ortveina pauda pārliecību par to, ka nākamā gada budžeta kontekstā mediķiem izdosies iegūt atalgojumu palielinājumu.

Mediķu atalgojuma celšana tomēr nerisina jautājumu par nozares kopējo finansējumu, uzsvēra Ortveina. Ņemot vērā, ka tas patlaban ir zemāks nekā Eiropas Savienības vidējais rādītājs, viņas ieskatā, būtu jādomā par nozarei atvēlēto līdzekļu apjoma celšanu, lai tas vismaz sasniegtu Igaunijas līmeni. Viņa skaidroja, ka māsām šis ir ļoti būtisks aspekts, jo tas ietekmē esošo māsu motivāciju palikt nozarē un jauno māsu vēlmi strādāt valsts veselības aprūpes sistēmā.

Jau ziņots, ka nākamā gada budžeta kontekstā rasti 183 miljoni eiro mediķu atalgojumu palielināšanai par 25% atbilstoši likumā norādītajam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu