Flāmu nacionālisti protestē pret iespējamo Beļģijas valdību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brisele, Beļģija. Ilustratīvs foto.
Brisele, Beļģija. Ilustratīvs foto. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Protestējot pret jaunās Beļģijas valdības iespējamo izveidošanu, svētdien ielās devušies tūkstošiem flāmu nacionālistu partijas "Vlaams Belang" ("Flāmu intereses") atbalstītāju.

Saskaņā ar policijas aplēsēm protesta akcijās piedalījušies 4500 automobiļi, kuros vidēji atradušies par trim cilvēkiem katrā, vēsta aģentūra "Belga".

Protestētāji pauž neapmierinātību, ka iespējamā valdība būs kreisāka, nekā tam pienāktos saskaņā ar 2019.gadā notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātiem.

Pagājušā gada "26.maijā flāmu tauta deva nepārprotamu signālu, ka valdībai jābūt flāmiskākai un labējākai. Tagad notiek pretējais, un tas nav pieņemami," paziņojis "Vlaams Belang" līderis Toms Van Grīkens.

Pēc gadu ilgušajām koalīcijas sarunām, kurās piedalījās gan flāmu, gan valoņu zaļie, liberāļi un sociālisti, kā arī flāmu kristīgie demokrāti, šķiet, ir panākts izrāviens, kas beidzot varētu dot iespēju izveidot jauno valdību.

Taču nedz flāmu nacionālkonservatīvā partija N-VA, kas vēlēšanās ieguva visvairāk balsu (16%), nedz "Vlaams Belang", kas izcīnīja 12% balsu, sarunās netika iesaistītas.

Beļģijas karalis Filips ar abiem iespējamajiem jaunās koalīcijas līderiem Aleksandru De Kro un Polu Magnetu tiksies pirmdien, un līdz tam laikam vēl jāpanāk vienošanās par premjerministra kandidatūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu