Taizemē tapis unikāls ziloņu muzejs-labirints

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Bangkok Project Studio

Taizemē ziloņiem ir īpašs statuss – tie ir valsts simbols, aizsargājami dzīvnieki un pat piedalās karaliskās ceremonijās. Šiem cēlajiem dzīvniekiem Surīnas provincē, Taizemē ir tapis unikāls muzejs-labirints, rotaļu un atpūtas vieta.

Taizemē ziloņi ir ārkārtīgi nozīmīgi – šeit lielos dzīvniekus uztver vairāk kā mīļdzīvniekus, nevis darbaspēku. Visspēcīgākā saikne starp ziloņiem un cilvēkiem ir Taizemes ziemeļaustrumu pusē, Surīnas provincē, ciematiņā Kui. Te vietējie iedzīvotāji ar ziloņiem draudzīgi sadzīvo jau gadsimtiem – tādēļ tieši šeit Taizemes valdība ir lēmusi uzcelt speciālu muzeju, vēsta arhitektūras portāls “ArchDaily”. Ziloņu muzejs ir daļa no Surīnas pašvaldības izstrādātā projekta “Ziloņu pasaule”, kura mērķis ir uzlabot dzīves apstākļus ziloņiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boonserm Premthada (@boonserm_premthada) on

Ziloņu muzejs ir būvēts labirinta veidā no māla ķieģeļiem un sastāv no pētniecības un izglītības centra, kā arī īpašas rotaļu un atpūtas zonas ziloņiem. Savdabīgā muzeja autori ir Taizemes arhitektu birojs “Bankok Project Studio”. Kopumā ēku kompleksu veido 4 800 000 ar rokām darināti ķieģeļi, kas no turpat pieejamajiem materiāliem – māla un smiltīm izgatavoti īpašā tehnikā, kas šajā teritorijā amatniekiem ir mācīta paaudžu paaudzēs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boonserm Premthada (@boonserm_premthada) on

Labirinta formas muzejā ir ierīkotas vairākas dažādu izmēru izstāžu zāles, kuras ir savstarpēji savienotas ar centrālo apļa formas koridoru. Tas nozīmē, ka pastaiga no vienas izstāžu zāles uz otru patiešām līdzināsies pastaigai labirintā – no dažām zālēm apmeklētāji nonāks ārtelpās, no citām – uz citu iekštelpu zāli. Tāpat, lai radītu kontrastu starp zālēm, arhitekti katru izgaismojuši citādi – viena telpa ir vairāk apgaismota, apvienojot gan mākslīgo, gan dabīgo gaismu, bet citās izstāžu zālēs valda krēsla. Interesanti, ka daļa ekspozīcijas tiks izstādīta brīvdabā izvietotos stendos, bet iekštelpas vairāk kalpos kā atpūtas telpas apmeklētājiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boonserm Premthada (@boonserm_premthada) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu