EDSO nopietni iesaistījusies Kalnu Karabahas krīzes diplomātijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) ir nopietni iesaistījusies intensīvā diplomātijā, lai stabilizētu Kalnu Karabahas strīdus reģionu.

Diplomātiskajos pūliņos ir iesaistīts EDSO īpašais sūtnis Kalnu Karabahas konflikta jautājumos Andžejs Kaspržiks, kā arī EDSO Francijas, Krievijas un ASV diplomātu kontaktgrupa - tā dēvētā Minskas grupa.

"Viņi ir lielā mērā iesaistīti," sacīja EDSO prezidējošās valsts Albānijas pārstāvis sakariem ar presi diplomātiskajos jautājumos.

EDSO eksperti, kuru uzdevums ir uzraudzīt Karabahas konflikta pušu kontakta līniju, jau vairākus mēnešus nespēj apvidu apmeklēt pieaugušās spriedzes dēļ, Vīnē apliecināja EDSO sekretariāts.

Kalnu Karabahas strīdus reģionā pirmdien turpinājās sadursmes armēņu un azerbaidžāņu bruņoto spēku starpā, abām pusēm apgalvojot, ka tām izdodas gūt virsroku.

Starptautiskā sabiedrība aicina konfliktu atrisināt diplomātiskā ceļā, vairojoties bažām, ka stratēģiski svarīgajā Kaukāza reģionā konfliktā var tikt ievilktas reģiona valstis.

Turcija jau apliecinājusi, ka tā atbalsta Azerbaidžānu, bet Krievija, kurai Armēnijā ir armijas bāzes, aicinājusi pasludināt uguns pārtraukšanu.

Kā ziņots, svētdienas rītā uz Kalnu Karabahas faktiskās robežas sākušās smagas kaujas. Abas puses karadarbības sākšanā apsūdz viena otru.

Abas puses ziņo par pretējai pusei nodarītajiem smagajiem zaudējumiem, kā arī par upuriem civiliedzīvotāju vidū.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu