Baltkrievijas opozīcija un Polijas LGBT aktīvisti nominēti Saharova balvai (18)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Prestižajai Saharova balvai par domas brīvību, ko ik gadu pasniedz Eiropas Parlaments (EP), šogad nominēta Baltkrievijas opozīcija un LGBT aktīvisti Polijā.

Balva kopš 1988.gada tiek pasniegta cilvēkiem un kustībām visā pasaulē, kas iestājas par cilvēktiesībām. 

Nominācijas var izvirzīt EP politiskā grupa vai vismaz 40 deputāti.

Baltkrievijas opozīcija tika nominēta divreiz.

Eiropas Tautas partija (EPP), Sociālistu un demokrātu progresīvā alianse un "Renew Europe" nominēja vairākus Baltkrievijas  opozīcijas pārstāvjus - piecas sievietes Koordinācijas padomē (Svetlana Tihanovska, Svetlana Aleksijeviča, Marija Koļesņikova, Olga Kovaļkova un Veronika Cepkalo), kā arī cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Vjasna" un "Telegram" kanāla "Nexta" uzturētājus.

Savukārt Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa nominēja Baltkrievijas demokrātisko opozīciju ar Tihanovsku kā tās pārstāvi.

Eiropas Savienība (ES) neatzīst 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātus, kā arī nosodījusi varasiestāžu vardarbību pret protestētājiem.

Vairāk nekā 40 EP deputāti nominēja projekta "Atlas for Hate" veidotājus. Vietnē atzīmētas un tiek monitorētas vairāk nekā 100 Polijas pašvaldības, kas pašas sevi pasludinājušas par "no LGBT brīvām zonām".

Savukārt "zaļie" eiroparlamentārieši nominējuši Bertu Kaseresu - 2016.gadā noslepkavoto vides aktīvisti no Hondurasas, kura 20 gadus cīnījās pret zemes piesavināšanos un mežu izciršanu.

Pēdējais nominants ir Mosulas arhibīskaps Nadžībs Musa Mikaēls. Kad 2016.gadā Irākas  pilsētā ieradās džihādistu grupējums "Islāma valsts", viņš gādāja par kristiešu un citu reliģisko minoritāšu drošu nogādāšanu uz kurdu kontrolētajām teritorijām, kā arī pasargāja vairāk nekā 800 vēsturiskus manuskriptus.

Pagājušogad Saharova balva tika piešķirta uiguru aktīvistam Ilhamam Tohti, kuram Ķīnā piespriests mūža ieslodzījums par "separātismu".

Foto: Protesti pret LGBT diskrimināciju Polijā

Foto: Protesti Baltkrievijā 

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu