Valsts kontrole: Covid-19 krīzes pabalsti reliģiskajām organizācijām izmaksāti atbilstoši mērķim

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 krīzes pabalsti garīgajam un kalpojošam personālam ir izmaksāti atbilstoši mērķim, secinājusi Valsts kontrole.

Valsts kontrole publiskojusi starpziņojumu par Tieslietu ministrijai (TM) piešķirtā finansējuma 236 400 eiro apmērā izlietojumu krīzes pabalsta izmaksai reliģisko savienību (baznīcu) garīgajam un kalpojošajam personālam.

Revīzijā norādīts, ka pulcēšanās ierobežojumi ārkārtējās situācijas laikā negatīvi ietekmēja arī baznīcu finansiālo stāvokli, jo galvenais reliģisko savienību ienākumu avots ir dievnamu apmeklētāju klātienē veiktie ziedojumi. No šiem līdzekļiem tiek maksāts atalgojums baznīcu garīgajam un kalpojošajam personālam.

Reliģiskās organizācijas un to iestādes nevarēja pieteikties un pretendēt uz dīkstāves pabalstiem, jo arī ārkārtējās situācijas apstākļos garīgais un kalpojošais personāls turpināja pildīt savus pienākumus. Situācijas risināšanai reliģiskās organizācijas vērsās TM, kura izstrādāja priekšlikumu finanšu līdzekļu piešķiršanai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem

gadījumiem" atbalsta sniegšanai baznīcu garīgajam un kalpojošajam personālam krīzes pabalstu izmaksai. 

Pabalsta apmērs 300 eiro mēnesī tika noteikts, vērtējot jau esošo pieredzi valstij izmaksājot dīkstāves pabalstus, kā arī ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta sniegto informāciju, ka 86% no darba ņēmējiem, kuri saņēma dīkstāves pabalstu, izmaksātā pabalsta apmērs nepārsniedza

minimālo algu.

Pēc Valsts kontroles sniegtās informācijas, TM ar sešām baznīcām noslēdza līgumus un krīzes pabalstu izmaksai pārskaitīja no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" papildu piešķirto finansējumu kopumā 232 800 eiro apmērā.

Revīzijas laikā veiktās pārbaudes liecina, ka krīzes pabalsti garīgajam un kalpojošam personālam ir izmaksāti atbilstoši līgumā ar TM noteiktajiem nosacījumiem vai kritērijiem, porti, attiecīgās reliģiskās organizācijas ieņēmumi 2020.gada martā vai aprīlī, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo mēnesi, bija samazinājušies vismaz par 30%, kā arī attiecīgās reliģiskās organizācijas garīgais un kalpojošais personāls ārkārtējās situācijas laikā turpināja pildīt savus pienākumus un par šīm personām bija veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Kopumā baznīcas krīzes pabalstu izmaksāja tikai 135 personām sākotnēji plānoto 394 personu vietā un 69 077 eiro apmērā jeb 29% no TM pārskaitītā finansējuma. Revīzijas iestādē norādīja, ka tas ir skaidrojams ar to, ka baznīcām, vērtējot krīzes pabalsta izmaksas nosacījumus un kritērijus, nepiepildījās sākotnējās prognozes par reliģisko organizāciju ieņēmumu samazinājumu 30% apmērā, kas bija viens no TM izvirzītajiem kritērijiem krīzes pabalsta izmaksai. 

"Piemēram, viena reliģiskā organizācija krīzes pabalstu 26 personām izmaksāja tikai par vienu mēnesi. Bez tam divas reliģiskās organizācijas 24 personām krīzes pabalstu izmaksāja mazākā

apmērā - robežās no 30 līdz 300 eiro mēnesī, izvērtējot personas ieguldīto darbu un laiku," norādīja Valsts kontrole.

Neizmantotais finansējums tiks ieskaitīts valsts budžetā.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 pandēmiju Latvijā no marta līdz 9.jūnijam bija izsludināta ārkārtējā situācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu