Tikai reizi desmit gados: Kenijas cilts vecajo iecelšanas ceremonija (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Tūkstošiem masaju vīriešu, ģērbušies krāsainās šallēs un noklājuši matus ar sarkano okeru, pagājušajā mēnesī sanāca uz ceremoniju, kas notiek tikai reizi desmit gados. Tajā viņi no karotājiem kļuva par cilts vecajiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Apmēram 15 000 vīriešu no Kenijas un kaimiņos esošās Tanzānijas piedalījās svinībās Marapašas kalnos Kenijas dienvidrietumos. Viņi uz akāciju oglēm pagatavoja 3000 buļļu un 30 000 aitu un kazu.

"Es kādreiz biju morans [jeb karotājs], bet tagad kļūstu par mzē [jeb vecajo]," žurnālistiem sacīja 34 gadus vecais lopu tirgotājs Stefens Seriamu Sarbabi. "Tas nozīmē daudzus pienākumus manā kopienā. Es būšu priekšsēdētājs dažādās sanāksmēs, ar mani konsultēsies."

Jaunā koronavīrusa uzliesmojuma dēļ nācās pārcelt ceremoniju, kas sākotnēji bija plānota gada pirmajā pusē.

"Mana loma šajā ceremonijā ir dot svētību saviem puišiem, pirms viņi pāriet uz nākamo posmu, un piešķirt viņiem privilēģijas," skaidro zemkopis, brīvprātīgais ārsta palīgs un vecajais Mosess Lepunjo ole Purkei. 

Uz ceremoniju bija ieradušās vīriešu sievas, kuras arī valkāja krāsainas šalles un dziedāja dziesmas, godinot statusa maiņu.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem, Kenijā dzīvo apmēram 1,2 miljoni masaju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu