$70 000 par frizūru un veidi, kā Tramps izvairījies no nodokļu maksāšanas: ko atklāj NYT pētījums (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps notērējis 70 000 dolāru par matu ieveidošanu un norakstījis personīgās lidmašīnas iegādi kā “rūpniecības izdevumus”. Tas kļuvis zināms pēc “The New York Times” (NYT) veiktā pētījuma par ASV prezidenta finansēm, kas balstīts uz nodokļu deklarācijām.

Tramps iepriekš ietiepīgi centies izvairīties no šo dokumentu satura atklāšanas. Dokumentos teikts, ka Tramps nav maksājis nodokļus 11 gadus un vairākus gadus viņš deklarējis milzīgus zaudējumus, tādēļ pieprasot un saņemot nodokļu atmaksu 72,9 miljonu dolāru apmērā.

Tramps rūpīgi slēpis informāciju par savām finansēm, un viņa rīcības dēļ šie dokumenti bijuši ļoti pieprasīti. “The New York Times” apkopojis interesantāko par Trampa finansēm.

- Tramps laika posmā no 2000. līdz 2017. gadam kopumā 11 gados nav maksājis ienākumu nodokli. 2016. un 2017. gadā, kad Tramps tika ievēlēts un arī stājās prezidenta amatā, viņš samaksāja nodokli 750 dolāru apmērā.

- Kā pieļauj “The New York Times”, Tramps, iespējams, ir visbagātākais ASV prezidents vēsturē. Turklāt Tramps nodokļos maksā daudz mazāk nekā viņa priekšgājēji prezidenta amatā. Baraks Obama un Džordžs Bušs jaunākais, esot amatā, nodokļos ik gadu maksāja vismaz 100 000 dolāru.

Kopumā pēdējo 20 gadu laikā Tramps nodokļos samaksājis par vismaz 400 miljoniem dolāru mazāk, nekā vidēji maksā bagātākie ASV iedzīvotāji (0,001% no visiem ASV nodokļu maksātājiem).

- 18 gadu laikā Tramps dažādos federālajos nodokļos samaksājis 95 miljonus dolāru. Lielāko daļu naudas viņš ir atguvis kā nodokļu atmaksu, deklarējot lielus zaudējumus. Šādā veidā viņš atguvis teju 73 miljonus dolāru. Līdz ar to vidējā summa, ko ik gadu Tramps samaksājis nodokļos, ir 1,4 miljoni dolāru. Bagātākie nodokļu maksātāji ASV vidēji maksā 25 miljonus dolāru gadā.

- Trampam izdevās izvairīties no atsevišķiem nodokļiem, daudzus izdevumus norakstot savām kompānijām. Tā, piemēram, privātās lidmašīnas iegāde tika norakstīta kā “rūpniecības izdevumi”, lai gan Tramps šo lidaparātu izmantoja, lai pārvietotos starp saviem īpašumiem. Tāpat 70 000 dolāru notērēti Trampa frizūrai televīzijas šovā “The Apprentice”, ko viņš vadīja no 2003. līdz 2015. gadam. Tajā pašā kategorijā norakstīti arī 100 000 dolāru, kas izmaksāti prezidenta meitas mīļākajam vizāžistam un frizierim. Tiek norādīts, ka kompānijas par rūpnieciskajiem izdevumiem var nemaksāt nodokļus. Vēl viens piemērs – rezidenci “Seven Springs” Ņujorkas štatā, kur prezidenta ģimene pavada daudz laika, Tramps norādījis kā “investīciju īpašumu”, tādējādi ik gadu ietaupot 2,2 miljonus dolāru.

- Vēl viens veids, kā Tramps spējis izvairīties no nodokļu maksāšanas, – “konsultāciju izdevumi”. Arī tos kompānijas var norakstīt kā rūpnieciskos izdevumus un nemaksāt nodokļus. Faktiski visi Trampa projekti tika izplānoti tā, lai būtu iespējams gūt 20% peļņu.

- Tomēr oficiāli lielākā daļa viņa biznesa oficiāli strādājusi ar nopietniem zaudējumiem. Kopš 2000. gada Tramps deklarējis kopumā 315 miljonu dolāru lielus zaudējumus no viņam piederošajiem golfa laukumiem. Citreiz šie zaudējumi esot bijuši pat lielāki nekā ienākumi, ļaujot samazināt nodokļu slogu.

- Pēc tam, kad Tramps sāka pārņemt vadību cīņā par prezidenta amatu, viņš sāka saņemt nozīmīgas naudas summas no lobistiem, politiķiem un ārvalstu amatpersonām. Šīs summas maksātas par, piemēram, golfa laukumu izmantošanu. “The New York Times” norāda, ka jaunu ziņu par Trampa saistību ar Krieviju vairs nav.

- Tuvākajos gados Trampam būs nepieciešams izmaksāt daudzus parādus, to vidū arī 100 miljonu dolāru vērtu kredītu. Viņš ir pārdevis simtiem miljonu vērtas akcijas un obligācijas, un viņa īpašumā esošie vērtspapīri pašlaik varētu būt vien 873 000 dolāru vērti. Tāpat Tramps aktīvi ņēmis kredītus ar garantijām – šīs saistības var sasniegt 21 miljonu dolāru. Arī šie kredīti jāizmaksā tuvāko gadu laikā.

Ja Tramps novembrī uzvarēs vēlēšanās, tad kreditori nonāks bezprecedenta pozīcijā – viņiem nāksies lemt, vai atņemt īpašumus amatā esošajam prezidentam.

Avīze vērš uzmanību, ka deklarācijas, visticamāk, nav objektīvs avots par Trampa biznesa darbību, bet viņa personīgais skatījums uz notiekošo paša kompānijās. Tomēr šie dokumenti tāpat sniedz detalizētāku ieskatu prezidenta finanšu aktivitātēs.

Kā raksta “Bloomberg”, pats Tramps šo pētījumu nosaucis par viltus ziņām.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu