Orbāns aicina atstādināt EK viceprezidenti Jourovu (1)

Papildināts
TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TOMS KALNINS / EPA

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns otrdien aicinājis atstādināt no amata Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenti Veru Jourovu "noniecinošu publisko izteikumu" dēļ, ko viņa veltījusi demokrātijai Ungārijā.

Orbāns kritizēja Jourovas izteikumus par "slimo demokrātiju", kas atbilstoši komisāres ieskatam tiek veidota Ungārijā.

Intervijā, kas piektdien publicēta vācu žurnālā "Der Spiegel", Jourova sacīja: "Orbānam patīk teikt, ka viņš būvē neliberālu demokrātiju. Es teiktu - viņš būvē slimu demokrātiju."

"Ungārijas medijos nav teju nekādas valdības kritikas, tāpēc liels ungāru vairākums vairs nespēj veidot brīvu viedokli," norādīja komisāre.

Vēstulē, kas adresēta EK prezidentei Urzulai fon der Leienai, Orbāns norādīja, ka Jouovas apgalvojumi "nav tikai politisks uzbrukums demokrātiski ievēlētai valdībai", bet arī Ungārijas un tās tautas "pazemošana".

"Šādi paziņojumi ir pretrunā ar komisijas kā neitrālas un objektīvas institūcijas lomu. Tie ir klajš lojālas sadarbības principa pārkāpums, turklāt padara neiespējamu jēgpilnu dialogu starp Ungāriju un viceprezidenti [Jourovu]," skaidroja Orbāns.

EK jau otrdien Orbāna prasību noraidīja.

EK ir saņēmusi Ungārijas premjera vēstuli, tomēr pauž atbalstu Jourovas turpmākajai palikšanai amatā, sacīja EK pārstāve sakariem ar presi Dana Spinanta.

"Viceprezidente [Jourova] pilnā mērā bauda prezidentes uzticību. Mūsu bažas par likuma varas situāciju Ungārijā ir labi zināmas," viņa skaidroja.

"Mēs esam gatavi dialogam, un mūsu durvis vienmēr ir atvērtas," savukārt norādīja EK pārstāvis sakariem ar presi likuma varas jautājumos Kristiāns Vīgands.

Komisāriem jārunā ar dalībvalstīm "arī par sarežģītiem jautājumiem", viņš piebilda.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu