Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Vai čempions jau zināms?

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga" futbolisti
"Riga" futbolisti Foto: Zigismunds Zālmanis, "Riga FC"

Latvijas Optibet futbola virslīgā līdz finišam palikušas 7 spēļu kārtas. Titula īpašnieks “Riga FC” uzvarēja, tuvākais sekotājs – RFS – zaudēja, un abas komandas tagad šķir 6 punkti. Vai čempions jau zināms un “Riga FC” triumfēs trešo gadu pēc kārtas?

Nesteigsimies ar zelta medaļu pasniegšanu, sešus punktus septiņās spēlēs var zaudēt, taču pārāk pārliecinoši pašreiz izskatās “Riga FC”, lai abu līderu šīs sezonas pēdējā savstarpējā spēle 22. novembrī kļūtu par “zelta maču”.

Čempiona spēku pārliecību apliecina … zaudējums UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas 3. kārtā slavenajam Glāzgovas “Celtic”. Pat ne tik pats zaudējums, kas tika piedzīvots cienīgā spēlē un pamatlaika pēdējā minūtē, bet gan komandas atgūšanās pēc trieciena. Pēc tamlīdzīgām spēlēm nav viegli atkal pacelt galvu un, it kā nekas nebūtu bijis, jau pēc trim dienām no jauna doties laukumā ne mazāk svarīgā cita turnīra spēlē. Var neizrādīt sarūgtinājumu, var to slēpt, taču tāpēc tas nepazudīs.

Spēle Slokā ar Jūrmalas “Spartaku” apliecināja, ka čempions un līderis ir stiprs arī morāli, ka čempions, kā mēdz teikt, “iztur sitienu” – komanda atspēlējās no 0:1 un mača galotnē izrāva uzvaru. Kas zina, cik svarīga vai varbūt pat izšķirīga tā beigās izrādīsies…

Tuvākais sekotājs RFS spēlēja Valmierā un piedzīvoja pavisam pretēju galotni – jau likās, ka uzvara ir rokā, rezultāts bija 2:1 viesu labā un ritēja jau kompensācijas laika pēdējā minūte. Savulaik – 90. gados – “Eurosport TV” katru pirmdienu bija nedēļas futbola līgu apskats “Eurogoals”.

Tādus vārtus, kādus ar soda sitienu guva Krišs Kārkliņš un panāca 2:2, tajā apskatā būtu rādījuši vairākkārt un no vairākiem skatu punktiem, kaut arī Latvijas virslīga atsevišķi tajā apskatā nebūtu rādīta.

Cik vērtīgs izrautais punkts cīņā par bronzas medaļām būs Valmieras komandai – to vērtēsim pēc turnīra beigām, bet RFS komandai zaudētais punkts var maksāt ļoti dārgi cīņā par titulu. Redzēsim, kā un cik ātri tagad pēc šādas sāpīgas neveiksmes mača izskaņā attapsies RFS komanda – nākamā spēle virslīgā tai būs sestdien savā laukumā ar citu “bronzas” kārotāju Jūrmalas “Spartaku”.

Spartakieši nav uzvarējuši jau četrās spēlēs pēc kārtas (2 neizšķirti un 2 zaudējumi), tā ka abām komandām spēle būs ļoti svarīga. Kas attiecas uz FK “Valmiera”, tad pēdējās 9 spēlēs komanda ir piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu. Iepriekšējās divās spēlēs šosezon tieši pret RFS komandu tika piedzīvoti lielākie zaudējumi – 0:4 un 2:5, bet tagad tieši pret šo komandu tika izrauts neizšķirts.

Izskatās, ka arī Toluvalases Arokodares zaudējums (jau debitēja Vācijas Bundeslīgā 1.FC “Koln” sastāvā) nebūs tik ļoti jūtams, kā tika paredzēts, taču par to vēl pāragri spriest. Valmieras komandai nākamā spēle būs viesos ar vienu no tiešajiem konkurentiem cīņā par bronzas medaļām FK “Ventspils”. Tieši spēkošanās par trešo vietu un par iekļūšanu tā sauktajā Eiropas kausu zonā (4. vieta – ja korekcijas neievieš Latvijas kausa izcīņas iznākums).

Par to varam pateikt paldies FK “Liepāja” komandai – piecas uzvaras pēc kārtas un vēl viens pretendents uz bronzas medaļām, kā arī uz vietu Eiropas kausos ir klāt. Līdz ar visu leģionāru iekļaušanos sastāvā, līdz ar Eduarda Tīdenberga un Ingara Sarmja Stugļa atnākšanu no FK “Ventspils” liepājnieku sastāvs kļuva ne tikai skaitliski lielāks, bet arī krietni kvalitatīvāks. Arī pret FK “Metta” (3:0 liepājnieku labā) teicamu spēli aizvadīja Artūrs Karašausks, kurš šoreiz vārtus neguva, taču lielākā vai mazākā mērā piedalījās visu triju vārtu gūšanā – viņa rēķinā ir ne tikai 8 vārti (14 spēlēs), bet arī 7 rezultatīvas piespēles (tikpat vēl ir tikai Darko Lemajičam no RFS), kas liecina tikai par to, ka Artūrs acīmredzami kļūst par izteiktu komandas spēlētāju.

Interesanti, vai Karašausks būs starp Latvijas izlases kandidātiem pirms gaidāmās pārbaudes spēles Melnkalnē (7. oktobrī) un divām spēlēm UEFA Nāciju līgā? Pirmdien zināsim.

Uz bronzas medaļām pašreiz pretendē četras komandas – FK “Valmiera”, FK “Ventspils”, FK “Liepāja” un “Spartaks”. Tikai viens zaudējums pēdējās 8 spēlēs ir ventspilniekiem, taču tieši viņi no visiem pretendentiem uz trešo vietu aizvadītajā kārtā rādīja visbālāko sniegumu (2:0 uzvara pār FK “Tukums 2000/TSS”). Neviens jau neko nestāsta, viss ir runu līmenī, taču arī no tā – un no komandas snieguma pēdējā mačā – var nojaust, ka situācija komandā nav īpaši labvēlīga un tas var būtiski ietekmēt tās sniegumu turnīra finiša taisnē. FK “Ventspils” tikai divas reizes kopš ienākšanas virslīgā bija ārpus pirmā trijnieka – debijas sezonā 1997. gadā un 2017. gadā (abas reizes 4. vieta). Sesto vietu no trešās vietas šķir 7 punkti, tā ka ies karsti.

Trīs komandas cenšas izvairīties no pārspēlēm ar 1. līgas vicečempionu – FK “Jelgava” (jelgavnieki nebija uzvarējuši 8 spēlēs pēc kārtas), BFC “Daugavpils” (nav uzvarēts 7 spēlēs pēc kārtas un 6 no šīm spēlēm zaudētas) un FK “Metta”.

Ar pārspēlēm var sanākt interesanti – pēdējā spēļu kārta virslīgā ir 29. novembrī, bet 1. līgas komandas finišēs jau 8. novembrī… Vairāk nekā trīs nedēļas (pārspēles taču nenotiks nākamajās dienās pēc virslīgas turnīra finiša) būs jāgaida un jāgatavojas. Jebkurā gadījumā 9. vietā virslīgā palikt neviens negribēs.

Tukuma komandai diemžēl praktiski nav iespēju izbēgt no 10. vietas, taču dzirdēju runas, ka tukumnieki var arī neizkrist no virslīgas.

Nē, komandu skaits virslīgā netika palielināts, taču neskaidra ir iespējamās 1. līgas čempiones Daugavpils “Lokomotiv” (pašreiz ir 6 punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju) atbilstība virslīgas prasībām.

Laiks rādīs, kā būs. Skaidrs viens – atlikušajās spēļu kārtās virslīgā ies karsti.

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu