Aptauja: 74% aptaujāto iedzīvotāju ēdienu izmet vienu vai divas reizes nedēļā (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Latvijā 74% aptaujāto iedzīvotāju ēdienu izmet vienu vai divas reizes nedēļā, liecina mazumtirgotāja "Rimi Latvia" iedzīvotāju saistībā ar ANO Starptautisko pārtikas zudumu un atkritumu dienu.

Savukārt 18% aptaujāto iedzīvotāju nekad neizmetot ēdienu atkritumos.

Kā liecina aptaujas dati, 54% respondentu visbiežāk atkritumos izmet augļus un dārzeņus, 32% atzina, ka visbiežāk izmet piena produktus, savukārt ceturtdaļa atkritumos izmet maizi un citus maizes produktus. Gaļas produktus izmet 7% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Aptaujas dati atklāj, ka

44% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju biežs iemesls pārtikas izmešanai atkritumos ir, ka mājās pagatavo pārāk daudz ēdiena.

Vēl viens izplatīts pārtikas izmešanas iemesls ir tas, ka cilvēki pērk pārāk daudz pārtikas, ko atzina 34%. Savukārt 18% aptaujas dalībnieku atzina, ka atkritumu izmešanā pie vainas ir nepareiza pārtikas uzglabāšana.

Atzīmējot starptautisko pārtikas atlikumu dienu 29.septembrī, "Rimi Latvia" līdz oktobra nogalei īstenos informatīvo kampaņu, aicinot cilvēkus pārskatīt savus ikdienas paradumus, kas palīdzēs samazināt pārtikas atkritumus.

""Rimi Latvia" korporatīvās sociālās atbildības stratēģija vērsta uz to, lai nodrošinātu palīdzību tiem, kuriem tā ir īpaši vajadzīga. Viens no mūsu lielākajiem sadarbības partneriem ir Latvijas Samariešu apvienība, ar kuru kopā organizējam Pārtikas bankas akcijas "Rimi" veikalos divas reizes gadā un katru mēnesi veicam arī savus pārtikas ziedojumus ar atbilstošiem un ilgiem derīguma termiņiem, nodrošinot palīdzību ģimenēm visā Latvijā. Turpinot veiksmīgo sadarbību, jau tuvākajā laikā sāksim ziedot pārtiku ar termiņu "Ieteicams līdz…" jeb pārtikas produktus pēc minimālā derīguma," pastāstīja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala.

Lai samazinātu pārtikas esamību atkritumos, iedzīvotāji tiek mudināti plānot savas ēdienreizes, saglabāt ēdienu pārpalikumus nākamajai ēdienreizei, kā arī sekot pārtikas derīguma termiņam. Tāpat ieteicams saldēt produktus, tostarp pagatavotas porcijas, sekot līdzi ledusskapja un pieliekamā saturam.

Savukārt iepērkoties veikalos un iepirkšanās centros, vēlams veidot produktu sarakstu pirms katras iepirkšanās reizes, neiepirkties izsalkušam, kā arī pirkt produktus nepieciešamos apjomos.

Arī atkritumu apsaimniekotājs "Clean R" aicina iedzīvotājus samazināt pārtikas nonākšanu atkritumos un pirms veikala apmeklējuma apdomāt nepieciešamo pārtikas daudzumu, kas jāiegādā.

"Ja nevari iemācīties pirkt tik, cik spēj apēst, tad vismaz parūpējies pa to, lai neapēstā pārtika iegūst jaunu dzīvi siltumenerģijas vai vērtīga komposta veidā.

Rīgā tas ir viegli izdarāms, pievienojot savas mājas adresi bioloģiski noārdāmo (BIO) atkritumu savākšanas maršrutam," uzsvēra "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics.

Bioloģiski noārdāmie atkritumi ir virtuves, pārtikas atliekas un pusfabrikāti bez iepakojuma, kas ir termiski apstrādāti (cepti, vārīti utt.), bet vairs nav paredzēti izmantošanai cilvēku uzturā. Pie bioloģiski noārdāmiem atkritumiem pieskaitāmi arī bioloģiski noārdāmi dārzu un parku atkritumi.

Levics skaidroja, ka pakalpojums Rīgā pieejams no 20.maija un ikvienam sniedz iespēju ne vien samazināt nešķiroto sadzīves atkritumu apjomu un savu rēķinu par atkritumu apsaimniekošanu, bet arī pārtikas atkritumiem dot iespēju jaunai dzīvei siltumenerģijas vai komposta veidā.

Levics atzīmēja, ka līdz ar pieaugošo ne vien kopējo atkritumu apjomu, bet arī atkritumos izmesto pārtiku šī diena ikvienam varētu kalpot kā iemesls izvērtēt savu attieksmi pret pārtiku, vidi un naudu.

"Statistikas dati liecina, ka 2019.gadā Latvijā kopējais sadzīves atkritumu apjoms bija 841 000 tonnu, kas ir vairāk nekā 7% pieaugums salīdzinājumā ar 2018.gadu. Vairāk nekā 30% no šiem sadzīves atkritumiem veido pārtika - gan tādas pārtikas paliekas kā serdes, dārzeņu mizas un līdzīgas atliekas, gan arī produkti, kas izmesti, jo sabojājušies. Secinājums viens -

mēs joprojām pērkam vairāk nekā varam apēst un, vārda vistiešākajā nozīmē, naudu metam miskastē,"

atzina "Clean R" valdes loceklis.

Viņš akcentēja, ka šāda attieksme rezultātā ikvienam cilvēkam izmaksā vismaz divtik vairāk, nekā tas būtu iespējams.

Kā skaidroja Levics, maksa par BIO konteineru apkalpošanu Rīgā patlaban ir aptuveni par 40% zemāka nekā nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs. Turklāt, izvēloties bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanu, ikviens var būt drošs, ka brūnajā BIO konteinerā izmestā pārtika iegūs jaunu dzīvi siltumenerģijas vai komposta veidā.

Viņš piebilda, ka tālākai pārstrādei tiek nodoti tikai pareizi sašķiroti bioloģiski noārdāmie atkritumi - tiklīdz konteinerā iemesti arī polietilēna maisiņi (arī tā saucamie BIO maisi un BIO pamperi), stikls, plastmasa un jebkādi cita veida atkritumi, biomasas pārstrāde vairs nav iespējama.

"Rimi Latvia" aptauja veikta septembrī "Rimi Facebook" sociālā tīkla kontā, kurā piedalījās 1670 respondenti.

Starptautisko pārtikas zudumu un atkritumu dienu atzīmē 29.septembrī, kā to aizvadītajā gadā nolēma Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja. Starptautiskās pārtikas zudumu un atkritumu dienas mērķis ir palielināt izpratni par problēmas nozīmīgumu un tās iespējamajiem risinājumiem, kā arī veicināt globālus centienus un kolektīvu rīcību, lai sasniegtu ilgtspējīgas attīstības mērķa mērķi - līdz 2030.gadam uz pusi samazināt pārtikas izšķērdēšanu uz vienu iedzīvotāju mazumtirdzniecības un patērētāju līmenī un samazināt pārtikas zudumus pārtikas ražošanas un piegādes ķēdēs.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu