SKS astronauti beidzot identificē sūces atrašanās vietu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Viesuļvētra zem Starptautiskās kosmosa stacijas
Viesuļvētra zem Starptautiskās kosmosa stacijas Foto: Reuters/ScanPix

Pirmdienas naktī NASA inženieri uz Zemes pamodināja Starptautiskajā kosmosa stacijā dzīvojošos trīs astronautus un paziņoja, ka stacijas sīkā sūce ir strauji pieaugusi, tāpēc tā nekavējoties jāatrod.

NASA un Krievijas kosmosa aģentūras “Roscosmos” astronautiem izdevies noskaidrot potenciālās sūces atrašanās vietas vairākos Krievijas stacijas puses modeļos.

Astronauti Kriss Kesidijs, Anatolijs Ivanišins un Ivans Vagners šos moduļus pārbaudīja, aiztaisot lūkas starp tiem un izmantojot ultraskaņas noplūdes detektorus. Šī ierīce mēra skaņu, ko izraisa gaisa plūsma un kas ar neapbruņotu ausi nav saklausāma.

Līdz pirmdienas rītam viņi bija noskaidrojuši, ka sūce atrodas Krievijas pusē – apkalpes modulī “Zvezda”.

“Zvezda” nodrošina, ka puse no stacijas būs apgādāta ar skābekli un dzeramo ūdeni, kā arī ir aprīkota ar ierīci, kas no gaisa savāc oglekļa dioksīdu. Modulī atrodas guļvietas, ēdamistaba, ledusskapis, saldētava un vannas istaba.

Starptautiskā kosmosa stacija
Starptautiskā kosmosa stacija Foto: NASA

Pagaidām vēl nav noskaidrots, kur tieši modulī sūce atrodas, tomēr ir zināms, ka tā ir kaut kur moduļa cilindriskajā daļā, kur dzīvo un strādā astronauti.

“Vēl nepieciešams pastrādāt, lai atrastu sūces precīzu lokāciju,” blogā rakstīja NASA.

Aģentūra arī piebilda, ka šī sūce nerada tūlītējus draudus astronautu komandai.

Šī nav pirmā reize 

Šī nav pirmā reize, kad kosmosa stacijā ir radusies sūce. 2018. gada augustā kosmosa stacijas komandas locekļi kosmosa kuģī “MS-09” atrada izurbtu 2 milimetrus lielu caurumu. Sākotnēji caurums tika uzskatīts par ražošanas brāķi. Izskatījās, ka kāds uz Zemes to bija centies aizkrāsot ciet, tomēr krāsa nolobījusies, kad kosmosa kuģis sasniedzis kosmosa staciju. 

2018. gada decembrī divi kosmonauti devās atklātā kosmosā, lai izpētītu caurumu sīkāk. Pēc tam, kad caurums bija atrasts, astronauti to aiztaisīja ciet ar epoksīda hermētiķi.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu