Kā Ķīnas ambiciozais vertikālā meža projekts piedzīvoja izgāšanos (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Apzaļumotajiem debesskrāpjiem Ķīnas pilsētā Čendu bija paredzēts revolucionizēt dzīvokļu ēku konceptu un rosināt citus arhitektus plānot tikpat zaļas ēkas. Diemžēl pašu zaļo debesskrāpju iedzīvotāji nemaz tik laimīgi savās jaunajās mājās nejūtas.   

Mūsdienās, laikā, kad sabiedrībā ir aktuāla tēma “globālā sasilšana” un metodes tās apturēšanai, ne mazums arhitektu ir piedāvājuši vairākas idejas, kā ar arhitektūras palīdzību mazināt oglekļa emisijas vai apzaļumot apkārtni. Pasaulē ir tapuši vairāki tā saucamie vertikālie meži, proti, dzīvokļu ēkas vai pat debesskrāpji, kuru terases ir bagātīgi apzaļumotas ar dažādu sugu augiem. Lai gan šādas ēkas patiešām spēj būtiski attīrīt piesārņotu gaisu tuvākajā apkārtnē, kā arī tās vizuāli no ārpuses izskatās iespaidīgi un moderni, tomēr vertikālajiem mežiem ir savi trūkumi, kuri tiešā veidā ietekmē pašus mājas iedzīvotājus.

Foto: EPA/Scanpix

Spilgts piemērs ir Ķīnas pilsētas Čendu eksperimentālais projekts “Qiyi City Forest Garden”. Šie debesskrāpji ir aprīkoti ar plašām terasēm, kuras arhitekti bija paredzējuši bagātīgi apzaļumot ar vīteņaugiem, krūmiem un kokiem. Visas astoņas ēkas tika pabeigtas 2018. gadā, un arī apzaļumošanas plāns ritēja nevainojami, bet šogad sākās dzīvokļu tirdzniecība.

Šā gada aprīlī vertikālo mežu  debesskrāpjos tika izpirkti 826 dzīvokļi, taču, neraugoties uz nekustamo īpašumu attīstītāju solījumiem, modernā eko-paradīze vairāk sāka līdzināties postapokaliptisko filmu atribūtam, vēsta portāls “Daily Mail”.  

Foto: EPA/Scanpix

Ņemot vērā pandēmiju un visus no tās izrietošos apstākļus, zaļajās ēkās ievācās vien daži no dzīvokļu īpašniekiem – kopumā līdz šim uz zaļajiem debesskrāpjiem esot pārcēlušās vien desmit ģimenes. Tā kā ēkas lielā mērā bija neapdzīvotas, balkonus neviens nekopa un tajos esošie augi esot burtiski pārņēmuši gan terases, gan mājas fasādi. Atsevišķos dzīvokļos augi esot pat aizklājuši logus. Savukārt ģimenes, kas jaunajās ēkās aizvadījušas pirmo vasaru, secinājušas, ka milzīgais augu apjoms ir veicinājis odu invāziju. Ēku balkonos esot savairojušies tik daudz odu un citu knišļu, ka iedzīvotāji nav varējuši iztikt bez speciāliem logu tīkliem, kas aiztur kukaiņu iekļūšanu dzīvokļos.

Foto: EPA/Scanpix
Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu