Perevoščikovs skaidro, kāpēc novērojams Covid-19 gadījumu pieaugums (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēdējā laikā novērotais Covid-19 gadījumu pieaugums skaidrojams ar mērķtiecīgāku un apjomīgāku testēšanu, kā arī ar saslimstības pieaugumu visā Eiropā, preses konferencē trešdien skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 95 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, kas ir līdz šim lielākais diennaktī atklāto saslimšanas gadījumu skaits.

Vadoties pēc Perevoščikova paustā, pagājušajā nedēļā ik dienu valstī tika veikti vidēji 2200 testi, kamēr jau šīs nedēļas sākumā vienā dienā veikto testu daudzums sasniedza aptuveni 3900 jeb par 75% vairāk. "Lielā mērā tas ir saistīts ar siekalu testu izmantošanu. Šī metode nav tik invazīva un ir vieglāk izdarāma, bet rezultāti ir tikpat vērtīgi, kā ņemot paraugu no iztriepēm," skaidroja epidemiologs.

Vienlaikus, kā norādīja SPKC eksperts, pašreiz īstenotā testēšana ir mērķtiecīgāka, jo liela daļa no atklātajiem gadījumiem ir saistīti ar jau iepriekš zināmiem infekcijas avotiem. Perevoščikovs atzīmēja, ka trīs uzliesmojumi deva lielāko daļu no otrdienas jaunajiem gadījumiem. Proti, tas ir Daugavpilī atklātais uzliesmojums saistībā ar hokeja ledus halli, Olainē kādā uzņēmumā atklātais uzliesmojums un Kuldīgā jau iepriekš atklātais infekcijas perēklis kādā tekstila uzņēmumā.

Eksperts uzsvēra, ka par slimības plašāku izplatību liecina ne tikai inficēto skaita pieaugums, bet arī pozitīvo paraugu īpatsvars, kas pēdējo divu dienu laikā ir sasniedzis 1,6%, lai gan pagājušajā nedēļā šis rādītājs bija 1%.

Tāpat epidemiologs atklāja, ka vismaz trīs darba kolektīvos ir novērota intensīva Covid-19 izplatīšanās. Perevoščikovs skaidroja, ka Covid-19 izplatīšanos var novērst, ja darbinieki ir informēti un pieturas pie tā, ka uz darbu nenāk ar simptomiem.

SPKC eksperts arī informēja, ka centrs veic plašākus skrīningus uzņēmumos, bet vienlaikus pastāv arī vairāki epidemioloģiskās drošības pasākumi, kurus var veikt, lai nepieļautu Covid-19 izplatīšanos darbavietā.

To vidū ir klātienē vai vienā telpā esošo darbinieku skaita samazināšana, kā arī atturēšanās no lielu darbinieku skaitu iekļaujošu sanāksmju rīkošanas. Epidemiologs arī mudināja iespēju robežās strādāt attālināti, veikt dezinfekcijas pasākumus, vēdināt telpas un regulāri dezinficēt rokas.

Jau ziņots, ka otrdien atklāto 95 saslimšanas ar Covid-19 gadījumu vidū, kas ir līdz šim lielākais diennaktī atklāto saslimšanas gadījumu skaits, 63 saslimušie inficējušies no iepriekš zināmiem infekcijas avotiem. Vēl četri inficējušies ārzemēs - Ukrainā, Krievijā un Austrijā, bet par 28 personām tiek precizēti inficēšanās apstākļi un epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Aizvadītajā diennaktī veikts 4271 Covid-19 tests, kas ir līdz šim lielākais veikto pārbaužu apjoms. Kopš Covid-19 parādīšanās valstī veikti kopumā 320 018 izmeklējumi.

Patlaban Latvijā aktīvi ir 480 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi. Kopumā inficēšanās ar Covid-19 apstiprināta 1824 personām, savukārt 1307 saslimušie ir izveseļojušies. Latvijā mirušas 37 personas, kam bijusi apstiprināta inficēšanās ar Covid-19.

Iepriekš augstākais Covid-19 gadījumu skaits tika atklāts 1.aprīlī, kad valstī diennakts laikā tika reģistrēti 48 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu