Lūsis komentē ⟩ Sievietēm jāmaksā mazāk! (19)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Toms Lūsis

Pagājušās nedēļas nogalē ar finālspēļu sēriju noslēdzās 3x3 basketbola Latvijas profesionālās līgas "Top Gun” sezona. Pašā turnīra izskaņā, apbalvošanas ceremonijas laikā, notika kaut kas amizants – organizatori steidzās no Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidenta Raimonda Vējoņa rokām izņemt galvenās balvas lielo plakātu ar uzrakstu “1. vieta 1000 EUR”, lai aizstātu to ar “1. vieta 800 EUR”. Kā tad tā? 

Pavisam vienkārši – tūkstoš eiro naudas balvas plakāts kļūdas pēc bija iedots Vējoņa kungam sieviešu vienību turnīra uzvarētāju apbalvošanas laikā, kaut patiesībā bija paredzēts vīriešu komandu uzvarētājiem.

Katra goda pjedestālu sasniegusī sieviešu komanda vienkārši saņēma par 200 eiro mazāku naudas balvu nekā vīriešu komandas. 

Atšķirīgas algas vīriešu un sieviešu sporta veidos ir bijušas vienmēr, piemēram, futbolists Neimars gada laikā nopelna tikpat, cik septiņu dažādu valstu sieviešu futbola līgu futbolistes pa visām kopā. Tomēr to var izskaidrot ar sporta veidu popularitāti, skatītāju un fanu daudzumu, no reklāmas iegūtiem līdzekļiem un vēl neskaitāmām atšķirīgām niansēm. Galu galā – ja vīriešu futbols ir sporta karalis, tad kurš vispār kādreiz ir skatījies sieviešu futbolu, vai ne? 

Savukārt LBS izstrādātā 3x3 basketbola attīstības plāna mērķis ir “Latvijas basketbolistiem nodrošināt izaugsmes iespējas un pēctecību, sekmējot visaugstāko vietu sasniegšanu starptautiskajās sacensībās un olimpisko medaļu izcīnīšanu”, tāpēc nav skaidrs, pēc kādiem principiem notikusi balvu fonda sadale. Vai no šī izriet, ka arī potenciālās olimpiādē iegūtās medaļas varētu nebūt vienlīdz nozīmīgas?

Piemēram, sieviešu izlases zelta medaļa būtu kaut kas starp vīriešu izlases bronzu un sudrabu. 

Tā kā uz naudas balvu plakātiem lepni gozējās A/S “Latvijas gāze” logo, pieņemu, ka šis uzņēmums bijis turnīra balvu fonda sponsors. Lai arī negribētos ticēt, ka papildu 600 eiro balvu izlīdzināšanai būtu "Latvijas gāzi" iedzinuši bankrotā, tomēr – svešā kabatā līst nav pieklājīgi un šo atmetam. Bet kur bija problēma vīriešu 1000, 800, 600 un sieviešu 800, 600, 400 naudas balvas sadalīt līdzvērtīgos 1000, 650, 450 katram? Vai arī tas vienkārši ir ieraduma spēks un, šķiet, tā īsti nav satraucis arī pašus sportistus un sportistes. 

Man, kā jau allaž, gribas konsekvenci. Ja reiz basketbolistes olimpiādes sagatavošanās turnīrā saņem mazāk par vīriešiem, tad tā jābūt visur. Uz Olimpiskajām spēlēm sievietēm jāpērk lētāki formastērpi, jāsaņem mazāka dienasnauda un mazākas porcijas ēdienreizēs.

Saprotams, ka sportistēm arī jādzīvo nedaudz sliktākos apartamentos un jāiztiek ar sūdīgāku tehnisko personālu.

Protams, ja vien tehniskais personāls nesastāv no vīriešiem. Sieviešu sporta translācijas jārāda naktīs, lai ar tām neaizņemtu labāko raidlaiku, un, iespējams, pat kādā nedaudz sliktākā televīzijas kanālā. Tāpat vajadzētu nedaudz samazināt finansiālo atbalstu visam sieviešu sportam kopumā.

Un tad, neapstājoties pie sasniegtā, – Triju Zvaigžņu ordeņa vietā sievietēm varētu piešķirt Divu Zvaigžņu ordeni.

Saeimas vēlēšanās katrai sievietei varētu būt pusbalss.

Jā, aizgāju galējībās, tomēr pat tās nav tik muļķīgas kā naudas balvas plakāta maiņa apbalvošanas ceremonijas laikā. 

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu