Dumpis: lokālus ierobežojumus kombinācijā ar paplašinātu testēšanu lieto daudzas valstis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Pastiprināti lokālie ierobežojošie pasākumi kombinācijā ar paplašinātu testēšanu un kontaktu meklēšanu ir stratēģija, ko pašreiz lieto daudzas valstis, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

"Āzijā tai ir labāki panākumi kā Eiropā, jo būtiskākais ir sabiedrības disciplīna un sadarbošanās," viņš akcentē.

Kā vēstīts, Covid-19 izplatības dēļ no šodienas līdz 14.oktobrim Daugavpilī un Kuldīgā ieviesti ierobežojumi, trešdien ārkārtas sēdē lēma Ministru kabinets.

Ministri trešdien atbalstīja grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Ar grozījumiem noteikts, ka Daugavpils pilsētā un Kuldīgas pilsētā no šodienas līdz 14.oktobrim ir jānodrošina virkne drošības pasākumu.

Tostarp klātienē nenotiks amatiermākslas un interešu un profesionālās ievirzes izglītības apguve (tai skaitā treniņu, sacensību un mēģinājumu norise). Personām jālieto mutes un deguna aizsegi, izmantojot pilsētas sabiedrisko transportu, kā arī publiskās telpās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distancēšanos.

Tāpat Kuldīgā un Daugavpilī līdz 14.oktobrim pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietā iekštelpās vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 500 cilvēku. Savukārt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā jānodrošina, ka pie viena galdiņa neatrodas vairāk par astoņiem apmeklētājiem.

Tāpat sabiedriskās ēdināšanas vietās Kuldīgā un Daugavpilī darbu varēs sākt ne agrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst.24.

Ņemot vērā, ka organizēti pasākumi, kuros cilvēki aktīvi pārvietojas, piemēram dejas, rokkoncerti un citi pasākumi, kuru laikā cilvēki neatrodas fiksētās sēdvietās, veicina Covid-19 izplatību, noteikts, ka organizēti pasākumi šajās pašvaldībās tiek aizliegti. Vienlaikus tā kā cilvēkiem atrodoties fiksētās sēdvietās ir iespējas nodrošināt maksimālu distancēšanos un nodrošināt cilvēku plūsmu kontroli, šādi pasākumi netiek aizliegti. Šādi pasākumi ir teātra izrādes, koncerti, kino seansi, konferfences utml.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aicina pasažieriem, kuri dodas uz Daugavpili vai Kuldīgu ar starppilsētu maršruta autobusiem, arī sabiedriskajā transportā valkāt sejas maskas.

Līdz trešdienas vakaram bija zināms, ka ar Covid-19 uzliesmojumu Daugavpils Ledus sporta skolā ir saistīti 40 gadījumi. Uzskaite par šiem gadījumiem tiek veikta kopš piektdienas, kad kļuvis zināms par saslimšanām hokeja komandā "Dinaburga". Komandas treneri trenē arī izglītības iestādes audzēkņus. Lai saslimstību ierobežotu, nolemts slēgt gan sporta skolu, gan ledus halli, kur notiek audzēkņu nodarbības.

Savukārt Kuldīgā atklāts infekcijas perēklis kādā tekstila uzņēmumā. Karantīnā ir arī astoņas klases divās Kuldīgas skolās un divu grupiņu bērni divos Kuldīgas bērnudārzos, kā arī vairāki Viduskurzemes pamatskolas - attīstības centra skolēni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu