"Intrum": Pēc banku moratorija beigām uzņēmumu un iedzīvotāju parādu apmērs var būtiski pieaugt (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Intrum" izpilddirektore Baltijas valstīs Ilva Valeika.
"Intrum" izpilddirektore Baltijas valstīs Ilva Valeika. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc Covid-19 krīzes sākumā pieņemtā banku moratorija beigām septembrī uzņēmumu un iedzīvotāju parādu apmērs var būtiski pieaugt, intervijā aģentūrai LETA atzina kredītu pārvaldības uzņēmuma "Intrum" ģenerāldirektore Baltijā Ilva Valeika.

Jautāta, vai Covid-19 krīzē varētu rasties līdzīgs parādu pieaugums kā 2008.-2009.gada finanšu krīze, Valeika atzina, ka nav tik pesimistiska. 

"Šādas prognozes nevaru izteikt, taču kopumā, ņemot vērā mūsu pašreizējo finanšu tirgu un banku situāciju, visa situācija ir krietni stabilāka un spēcīgāka, nekā bija pirms 10 gadiem. Prognozēju, ka kavētie maksājumi viennozīmīgi palielināsies, to mēs jau šobrīd redzam, taču, vai tas būs tādā pašā apmērā kā krīzē pirms 10 gadiem, es teiktu - nē," teica "Intrum" ģenerāldirektore.

Viņa gan atzina, ka satraucoša ir situācija ar banku iepriekš piemēroto moratoriju kredītu pamatsummas maksājumiem uz sešiem mēnešiem. "Šim moratorijam pieteicās gan uzņēmumi, gan iedzīvotāji, izmantojot kredītbrīvdienas. Moratorijs beidzās septembra beigās un atkarībā no piemērotā kredītbrīvdienu termiņa drīz visiem būs jāatgriežas iepriekšējos kredītu maksājuma grafikos," teica Valeika, piebilstot, ka tad arī parādīsies patiesā aina, kā kredītņēmēji spēs pildīt saistības pilnā apmērā.

"Cik iespējams spriest, pēc publiski pieejamās informācijas, moratorija apmēri bija diezgan lieli, tādēļ es teiktu, ka būs interesanti skatīties, kas notiks tālāk un kā tas ietekmēs visu situāciju kopumā. Visu tālāko situācijas attīstību noteiks tas, kādas būs iespējas individuāli sarunāt nosacījumus starp kredītdēvējiem un ņēmējiem," norādīja "Intrum" ģenerāldirektore.

Pēc Finanšu nozares asociācijas datiem, Latvijas bankās šogad 20.septembrī saistību izpilde bija atlikta 13 518 līgumiem par kopējo summu 1,1 miljards eiro. Moratorijs privātpersonām stājās spēkā 2020.gada 29.aprīlī, bet juridiskajām personām - 5.maijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu