Kalifornijas gubernators paraksta uzņēmumu vadības daudzveidības likumu (4)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms
Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms Foto: AP/Scanpix

Kalifornijas gubernators Gevins Ņūsoms trešdien parakstīja likumu, kas pieprasa, lai simtiem šajā štatā bāzēto uzņēmumu direktoru padomēs būtu pārstāvētas rasu vai seksuālās minoritātes, un tas ir pirmais šāda veida likums ASV.

Šis uzņēmumu vadības daudzveidības likums ir līdzīgs 2018.gadā pieņemtajam, kas pieprasīja līdz 2019.gadam nodrošināt, lai uzņēmuma direktoru padomē būtu vismaz viena sieviete. 

Ir gaidāms, ka, līdzīgi kā 2018.gadā pieņemtā likuma gadījumā, konservatīvas organizācijas pārsūdzēs jauno likumu tiesā, uzskatot šo kvotu par diskriminējošu.

Jaunā likuma atbalstītāji atsaucās uz Covid-19 pandēmiju, kas nesamērīgi skar minoritātes, kā arī uz valstī notiekošajiem nemieriem un aicinājumiem uz minoritāšu iekļaušanu pēc afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanas Mineapolē.

Pēc Floida nāves daudzi uzņēmumi nāca klajā ar paziņojumiem par atbalstu daudzveidībai, bet daudzi no tiem nav to īstenojuši, paziņoja Kalifornijas štata likumdevējs no Demokrātu partijas Kriss Holdens, kurš ir šī likuma projekta līdzautors.

Jaunais likums paredz, ka vairāk nekā 660 uzņēmumiem ar mītni Kalifornijā līdz 2021.gada beigām jānodrošina, ka to direktoru padomē ir vismaz viens direktors no "nepietiekami pārstāvētas kopienas".

Šai prasībai kvalificējas melnādainie, latīņamerikāņi, aziāti, Klusā okeāna salu pamatiedzīvotāji, indiāņi, havajieši, Aļaskas pamatiedzīvotāji, kā arī geji, lezbietes, biseksuālas personas vai transpersonas.

Saskaņā ar jauno likumu līdz 2022.gada beigām jānodrošina vismaz divi šādi direktori padomē, kurā ir no četriem līdz deviņiem direktoriem, un trīs šādi direktori padomē ar deviņiem vai vairāk direktoriem. 

Uzņēmumam, kas neizpildīs šīs prasības, draudēs 100 000 ASV dolāru naudassods par pirmo pārkāpuma gadījumu un 300 000 dolāru naudassods par atkārtotu pārkāpumu.

Jaunā likuma juridiskās analīzes gaitā vienīgais oficiālais oponents bija agrākais Kalifornijas uzņēmumu komisijas loceklis Kīts Bišops. Viņš atzīmēja, ka uzņēmumi uzskatīs par vēlamāku izraudzīties direktoru padomei sievietes no ''nepietiekami pārstāvētām kopienām", lai vienlaikus izpildītu abas kvotas, un tas nāks par sliktu vīriešiem un sievietēm, kas nekvalificējas jaunā likuma prasībām.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu