Strauji audzis pieprasījums pēc speciālistu palīdzības atkarību novēršanai pusaudžiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnu slimnīca. Ilustratīvs foto
Bērnu slimnīca. Ilustratīvs foto Foto: Rebeka Žeire / LETA

Strauji audzis pieprasījums pēc speciālistu palīdzības atkarību novēršanai pusaudžiem, informēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa

2018.gada aprīlī darbu sāka Pusaudžu resursu centrs (PRC) Rīgā, ko izveidojis Bērnu slimnīcas fonds kopā ar nozares speciālistiem Latvijā. Tajā tiek realizēta pirmā profilakses tipa sabiedrībā balstīta ambulatorā atbalsta programma pusaudžiem, kuriem konstatēta atkarību izraisošu vielu kaitējoši pārmērīga lietošana vai atkarīgas uzvedības traucējumi.

2018.gadā programmā palīdzību saņēma 58 jaunieši, bet 2019.gadā programmā tika uzņemti jau 217 pusaudži, no kuriem 30 jaunieši atbalstu saņēma pirmajā PRC reģionālajā filiālē Liepājā. 

2020.gadā ir vērojams vēl lielāks pieprasījums pēc PRC sniegtā pakalpojuma. Līdz 1.septembrim palīdzību PRC bija saņēmuši 206 pusaudži, savukārt gaidīšanas rindā šogad augustā bija pat vairāk nekā 90 jaunieši.

Visi pusaudži programmā palīdzību saņem bez maksas, pateicoties Labklājības ministrijas piešķirtajam finansējumam.

Pēc Pasaules veselības organizācijas datiem, aptuveni 20% jauniešu saskaras ar garīgās veselības problēmām, un Eiropā 40% hronisko saslimšanu ir saistītas ar garīgās veselības problēmām. Lielākā daļa garīgās veselības problēmu sākas tieši jauniešu vecuma posmā.

Lai informētu par PRC 2020.gada rezultātiem, pieredzi, tostarp Covid -19 pandēmijas laikā, par nākotnes plāniem, par to, kādas ir iespējas saņemt palīdzību PRC, kāds ir klienta ceļš un PRC pakalpojums, kā arī par esošo sistēmu Latvijā attiecībā uz pusaudžu mentālās veselības jomu un tās vēlamo attīstību, Bērnu slimnīcas fonds un Pusaudžu resursu centrs organizē informatīvu pasākumu.

Pasākums notiks pirmdien, 5.oktobrī, plkst.12 PRC telpās Rīgā, A.Čaka ielā 83/85. Tajā piedalīsies Labklājības ministre Ramona Petraviča, Dambina, bērnu psihiatrs, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Psihiatrijas klīnikas vadītājs Ņikita Bezborodovs, PRC attīstības vadītājs un PRC Programmu virsvadītājs Emīls Ūdris.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu