Šovakar pie Brīvības pieminekļa pulcēsies simt Latvijā dzīvojošu azerbaidžāņu jaunieši (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Restaurētais Brīvības piemineklis.
Restaurētais Brīvības piemineklis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pie Brīvības pieminekļa šodien plkst.18 pulcēsies aptuveni 100 Latvijā dzīvojoši azerbaidžāņu izcelsmes jaunieši, lai aicinātu Latvijas sabiedrību vairāk iedziļināties sarežģītajās Armēnijas un Azerbaidžānas attiecībās, informēja Latvijas - Azerbaidžānas jauniešu kopienā.

Pēc akcijas rīkotāju paustā, lai uzsvērtu jauniešu vēlmi panākt miermīlīgu bruņotā konflikta atrisinājumu, kurā patlaban ir iesaistījušies Kalnu Karabahas, gan Armēnijas un Azerbaidžānas bruņotie spēki, viņi pulcēsies pie Brīvības pieminekļa.

Viens no pasākuma organizatoriem Elnurs Rahimovs uzsvēra, ka patlaban Azerbaidžānas un Armēnijas konflikts norisinās ne tikai bruņotu sadursmju veidā, bet arī kā informatīvs karš, taču, lai izprastu konflikta iemeslus un pašreizējo situāciju, cilvēkiem Latvijā ir pārāk maz informācijas gan par vēsturiskajām norisēm, gan par situāciju šodien.

Pēc viņa paustā, lai arī Latvijas masu medijos diezgan precīzi tiek raksturota situācija, uzsverot, ka kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, taču tautas vēsturiskajā apziņā šis tagad lielākoties armēņu apdzīvotais reģions joprojām ir Azerbaidžānas teritorija.

"Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti," uzsvēra Rahimovs.

Tāpat viņš norādīja, ka Latvijā dzīvojošos vairāk nekā 4000 azerbaidžāņu satrauc tas, ka tiek izvērsta informatīvā kampaņa, kurā azerbaidžāņu puse tiek vainota uzbrukumā pie Kalnu Karabahas robežām.

"Mēs uztraucamies par to, ka Latvijā cilvēki var neizprast vienkāršo loģisko neatbilstību starp Karabahas it kā pašnoteikšanās centieniem un lomu, kādu tajos reāli spēlē Armēnija," akcentēja viens no akcijas rīkotājiem.

Rahimova ieskatā, lai ieviestu skaidrību par konflikta vēsturiskajām saknēm, Azerbaidžānas vēsturnieki, zinātnieki un inteliģence jau gadiem aicina uz atklātu un visus vēstures posmus atspoguļojošu dialogu, taču bez panākumiem.

"Mēs ceram, ka mūsu nostāšanās blakus Latvijas brīvības simbolam Rīgā kļūs par stimulu Latvijas inteliģencei gan izpētīt, gan labāk izprast konfliktu, kura risināšana nu jau tiek pacelta globālā līmenī, jo šodien ar kopīgu aicinājumu pārtraukt kara darbību reģionā nāca klajā Francijas, ASV un Krievijas līderi," pauda Rahimovs.

Kā ziņots, svētdienas rītā uz Kalnu Karabahas faktiskās robežas sākušās smagas kaujas. Abas puses karadarbības sākšanā apsūdz viena otru.

Gan Armēnija, gan starptautiski neatzītā Kalnu Karabaha izsludinājušas karastāvokli un vispārējo mobilizāciju. Karastāvokli un daļēju mobilizāciju izsludinājusi arī Azerbaidžāna.

Krievijas, ASV un Francijas prezidenti ceturtdien aicināja nekavējoties pārtraukt uguni Kalnu Karabahā, bet Armēnijai un Azerbaidžānai sākt sarunas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu