Makrons pieprasa Turcijas paskaidrojumus par džihādistu ierašanos Azerbaidžānā (14)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien pieprasīja Turcijas paskaidrojumus par džihādistu kaujinieku ierašanos Azerbaidžānā un aicināja NATO stāties pretī alianses dalībvalsts Turcijas darbībām.

"Ir šķērsota sarkanā līnija, kas ir nepieņemami," teica Makrons. "ES aicinu visas NATO dalībvalstis stāties pretī vienas NATO locekles uzvedībai."

"Francijas atbilde ir lūgt Turcijai paskaidrojumu par šo lietu," sacīja Makrons.

Makrons nāca klajā ar šiem izteikumiem pēc Eiropas Savienības (ES) samita Briselē, kurā ES piedraudēja Turcijai ar iespējamām sankcijām, ja tā turpinās dabasgāzes izpētes darbus Kipras teritoriālajos ūdeņos. Pateicoties šiem draudiem, ES izdevās vienoties par sankciju noteikšanu Baltkrievijas amatpersonām, jo Kipra atteicās no līdzšinējā veto pret šādām sankcijām.

Makrona sašutumu izraisīja notikumi Kalnu Karabahā, kur kopš svētdienas notiek kaujas starp armēņu un Azerbaidžānas spēkiem.

Viņš apgalvoja, ka izlūkdienestu ziņojumos konstatēts, ka 300 Sīrijas kaujinieki, kas bijuši no "džihādistu grupējumiem" Sīrijas Alepo pilsētā, ir šķērsojuši Turcijas Gaziantepas pilsētu, dodoties uz Azerbaidžānu.

"Šie kaujinieki ir zināmi, izsekoti un identificēti," apgalvoja Makrons. Viņš piebilda, ka "tuvākajās dienās" piezvanīs Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam. 

Armēnija ir apsūdzējusi Turciju, ka tā nosūtījusi algotņus, lai atbalstītu savu sabiedroto Azerbaidžānu karadarbībā Kalnu Karabahā. Lielbritānijā bāzētā organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" pirmdien paziņoja, ka Ankara nosūtījusi vismaz 300 kaujiniekus no Sīrijas ziemeļiem.   

Makrons šonedēļ nosodīja Turcijas paziņojumus Azerbaidžānas atbalstam kā "pārdrošus un bīstamus".

Kā ziņots, svētdienas rītā uz Kalnu Karabahas faktiskās robežas sākušās smagas kaujas. Abas puses karadarbības sākšanā apsūdz viena otru.

Gan Armēnija, gan starptautiski neatzītā Kalnu Karabaha izsludinājušas karastāvokli un vispārējo mobilizāciju. Karastāvokli un daļēju mobilizāciju izsludinājusi arī Azerbaidžāna.

Krievijas, ASV un Francijas prezidenti ceturtdien aicināja nekavējoties pārtraukt uguni Kalnu Karabahā, bet Armēnijai un Azerbaidžānai sākt sarunas.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu