Uz planētas dārgākā zemesgabala drīz taps elegants debesskrāpis (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Zaha Hadid Architects

Honkongas centrā drīz sāksies eleganta debesskrāpja celtniecība – šīs modernās ēkas autori ir prestižā arhitektūras biroja Zaha Hadid Architects dizaineri. Šī ēka ir unikāla ar tās atrašanās vietu – tā taps uz planētas dārgākā zemes pleķīša.

Stikla torņa formai arhitekti iedvesmu smēlušies no plaukstoša zieda - pumpura metamorfozes stadijas, kurā tas sāk lēnām atvērties. Debesskrāpja plānošana tika sākta jau 2017. gadā, un jau togad šis projekts izraisīja ažiotāžu pat tik bagāta reģiona kā Honkongas nekustamo īpašumu nozarē. Eleganto ēku plānots uzbūvēt uz pasaulē dārgākā zemesgabala – šis tukšais pleķītis nekustamo īpašumu attīstītājiem izmaksāja 3 miljardus ASV dolāru, vēsta ziņu dienests “BBC”. Pirms tam šeit atradusies daudzstāvu autostāvvieta.

Foto: Zaha Hadid Architects

183 metrus augstā celtne atradīsies pašā Honkongas centrā, un to veidos bauhīnijas ziedu pumpuru atveidi, kas tiks izkārtoti vairākos līmeņos. Šim augam Honkongā ir ikonas statuss – tas ir redzams uz Honkongas karoga jau kopš 1997. gada, kad Ķīna atjaunoja suverenitāti pār Honkongas arhipelāgu un pussalu – iepriekš tā bija Lielbritānijai piederoša kolonija.

Foto: Zaha Hadid Architects

Kopumā zemesgabals ir ap 3000 kvadrātmetru plašs, tomēr, neraugoties uz tā izmēru, izrādījies sevišķi vērtīgs. Tā pārdošana 2017. gadā uzstādīja jaunu rekordu - tas kļuva par planētas dārgāko pārdoto zemesgabalu. Jāteic, ka jau drīz diviem citiem zemesgabaliem izdevās šo summu pārspēt – 2018. gadā tika pārdota zeme netālu no Honkongas lidostas par 3,25 miljardiem ASV dolāru, bet pērn kāds par 5,45 miljardiem ASV dolāru nopirka zemesgabalu virs pazemes dzelzceļa stacijas Honkongas pilsētā Kovlūnā. Tomēr, neraugoties uz šiem zemesgabaliem, jaunā torņa atrašanās vieta tik un tā ir krietni dārgāka par iepriekšminētajiem gadījumiem. Centrālajā daļā esošajam zemesgabalam cena kvadrātmetrā ievērojami pārspēj gan Kovlūnas, gan Honkongas lidostas tuvumā esošos zemesgabalus.

Foto: Zaha Hadid Architects

Ekskluzīvajā debesskrāpī būs pieejami dzīvokļi, pa kuru logiem pavērsies iespaidīgs skats – pati Honkongas sirds, dārgākie centra rajoni. Tāpat augstceltni papildinās plašas terases, kurās arhitekti plāno ierīkot gaisa dārzus, kurus apūdeņos īpaša akvaponikas sistēma. Šī tehnoloģija darbosies kā ekoloģisks gaisa filtrs iekštelpām. Ēkā darbosies arī ar mākslīgo intelektu aprīkota liftu un biometriskā apsardzes sistēma, kas pēc iespējas samazinās iedzīvotāju savstarpējos kontaktus. Šī tehnoloģija kalpos kā preventīvs līdzeklis pret citiem vīrusu uzliesmojumiem.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu