Valsts prezidents: Eiropai ir jābūt konsolidētam spēkam, ar kuru pasaulei jārēķinās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Eiropai ir jābūt konsolidētam spēkam, ar kuru pasaulei jārēķinās, komentējot Francijas prezidenta Emanuela Makrona priekšlikumu sākt dialogu ar Krieviju, televīzijas kanāla "Rīga TV24" raidījumā "Dienas personība" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Tāpat prezidents uzsvēra, ka Makrona priekšlikums nav jauns, bet, redzot ģeopolitisko norišu attīstību pasaulē un situāciju kā Eiropā, tā tuvākajos kaimiņu reģionos, Francijas prezidents atkal uzsvēris iniciatīvu par dialoga veicināšanu.

Levits skaidroja, ka Francija apzinās, ka šajā jautājumā nepieciešama Eiropas Savienības stratēģija, tomēr atklāts ir jautājums, kā to varētu īstenot. Valsts prezidents akcentēja, ka patlaban lielu nozīmi iegūst domstarpības starp ASV un Ķīnu, līdz ar to ASV uzmanība vairāk pievērsta Klusā okeāna reģionam, nekā Eiropai.

"Manuprāt, [Francijas prezidenta] doma ir pareiza - Eiropai jābūt spējīgai reaģēt uz notikumiem pasaulē un ne tikai reaģēt, bet arī aktīvi veidot politiku kā viens konsolidēts spēks, ar ko pasaulei jārēķinās," uzsvēra Latvijas prezidents, norādot, ka ES un ASV transatlantiskās saites nepazūd un nedrīkst pazust.

Viņa ieskatā, Eiropu un ASV vieno kopējas vērtības, neatkarīgi no tā, kurš ir ASV vai Francijas prezidents un kāda ir Latvijas valdība. Levits norādīja, ka tās ir pamatvērtības, kas vieno iedzīvotājus, tādēļ transatlantiskām saitēm ir ļoti liela nozīme. Valsts pirmā persona atzīmēja, ka to viņš uzsvēris arī prezidentam Makronam.

"Tas ir visu Eiropas valstu interesēs, veidot un attīstīt spēcīgu Eiropu. Vienotība ir svarīga. Vēsturisku iemeslu dēļ Francija redz sevi kā globālu līderi ar globālu ietekmi, tomēr arī pārējām valstīm jādomā par šiem jautājumiem un šādās kategorijās," sacīja prezidents.

Tāpat Latvijas prezidents piebilda, ka Francijas ārpolitikā minētajos jautājumos ir nedaudz citādi uzsvari, jo Francija līdz šim uzskatīja, ka Eiropas motors ir Francijas un Vācijas partnerība. Pēc prezidenta paustā, tas ir liels ieguvums, ka divas lielās ES valstis vienojas par zināmiem attīstības virzieniem, tomēr Levits akcentēja, ka ar to vien nepietiek - nepieciešama visu ES dalībvalstu līdzdalība, lai spēcinātu Eiropu.

Levits pastāstīja, ka sarunās ar Makronu abas puses galvenokārt diskutēja par jautājumiem, kas attiecas uz Eiropu, tāpat tika runāts par dialogu ar Krieviju un situāciju Baltkrievijā, izkristalizējoties galvenajai problēmai, kā spēcināt Eiropu un, pēc prezidenta paustā, "Latvijai par to ir daudz sakāmā".

Skaidrojot Makrona priekšlikumu par dialoga sākšanu ar Krieviju, Latvijas prezidents teica, ka Francijas prezidenta ierosinājums par sarunu vešanu attiecas uz visām valstīm, kuras pretendē uz lielāku lomu starptautiskajā politikā. Arī pēc Levita domām, ir nepieciešami dialoga kanāli starp dažādiem spēka centriem.

Tāpat Valsts prezidents pavēstīja, ka viņš ir vienisprātis ar Makronu, ka ir jārunā par Eiropas kopīgajām interesēm, kas ir gan jāizveido, gan arī jāpanāk kompromisi - visu ES dalībvalstu vadībai ir jādiskutē un pēc iespējas ātrāk jāpanāk vienotība uzskatos, lai dialogā ar Krieviju, Ķīnu un ASV varētu pārstāvēt Eiropas intereses.

"Kopā mēs esam daudz spēcīgāki. Arī Francija apzinās, ka viena tā nevar panākt to, ko var panākt visa Eiropa kopā," sacīja Levits, piebilstot, ka ES ir viens no trijiem lielākajiem spēkiem pasaulē, līdz ar to, pirmkārt, ir kopīgi jādefinē savas intereses un, otrkārt, dialogā ar citām valstīm jāpanāk, ka eiropiešu priekšstati tiktu īstenoti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu