Kopš jūnija Covid-19 konstatēts vidēji vienam no 8000 lidostas "Rīga" pasažieru (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Pēc starptautisko lidojumu atsākšanas jūnija vidū saslimšana ar Covid-19 konstatēta vidēji vienam no 8000 lidostas "Rīga" pasažieru, pavēstīja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) ārkārtas situāciju un komunikācijas vadītājs Aivis Vincevs.

Viņš atzīmēja, ka minētie dati apliecina, ka gaisa satiksme ir viens no drošākajiem pārvietošanās veidiem arī Covid-19 pandēmijas laikā.

Vincevs minēja, ka no marta sākuma līdz septembra beigām starptautiskajā lidostā "Rīga" ielidojuši kopumā 391 812 pasažieri, no kuriem 143 vēlāk konstatēta saslimšana ar Covid-19. Tādējādi no marta līdz septembrim no visiem Latvijā konstatētajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem 12,9% ir pārvietojušies ar lidmašīnām.

CAA pārstāvis informēja, ka no jūnija vidus līdz līdz septembra beigām ar gaisa transportu vidēji tiek ievests viens pozitīvs gadījums uz katriem 8000 pasažieru. Attiecīgā statistika pasliktinājās nedēļās no 7. līdz 13.septembrim un no 14. līdz 20.septembrim, kad viens saslimšanas gadījums tika konstatēts attiecīgi uz 1353 un uz 906 pasažieriem, jo šajās nedēļās tika konstatēti vienkopus vairāki saslimšanas gadījumi divos čarterreisos. Ar čarterreisiem lidojošās personas nekontaktējās ar citiem lidostā esošiem pasažieriem vai lidostas darbiniekiem, bet tika apkalpoti atsevišķi pastiprinātas drošības apstākļos.

Tāpat Vincevs norādīja, ka pēdējās nedēļās ielidojošo pasažieru skaita īpatsvars pret vienu pozitīvo Covid-19 saslimšanas gadījumu samazinās, kas skaidrojams gan ar kopējo saslimstības pieaugumu, gan ar ielidojošo pasažieru skaita samazinājumu. Piemēram, ja nedēļā no 17. līdz 23.augustam Latvijā ielidoja vairāk nekā 18 400 pasažieru, tad nedēļā no 21. līdz 27.septembrim - 12 700 pasažieru.

Viņš arī minēja, ka ar gaisa transportu ievesto Covid-19 gadījumu augsts īpatsvars bija vērojams gada sākumā pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, kad nedēļā no 2. līdz 8.martam visi trīs ievestie gadījumi bija ar gaisa transportu jeb viens pozitīvais gadījums uz 18 000 pasažieru. Līdz ar starptautisko pasažieru pārvadāšanas ierobežojumu spēkā stāšanos ar gaisa satiksmi ievesto gadījumu skaits būtiski saruka, pēdējās trijās marta nedēļās veidojot attiecīgi 34,9%, 3,8% un 2,2% pret apstiprināto gadījumu skaitu. Vienlaikus šajā laikā saglabājās augsts ievesto gadījumu skaits - attiecīgi 44,3%, 29,4% un 11,8% -, kas liecina, ka iedzīvotāji ieceļoja Latvijā, aktīvi izmantojot citas pārvietošanās iespējas.

CAA dati liecina, ka visvairāk ar gaisa kuģiem ievestie Covid-19 pozitīvie gadījumi bijuši no Apvienotās Karalistes, Spānijas un Itālijas.

Vincevs atzīmēja, ka Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas pētījumos konstatēti vien atsevišķi gadījumi, kad slimības pārnese notikusi lidostā vai gaisa kuģī. Zemie saslimšanas riski skaidrojami ar gaisa plūsmu lidmašīnās, augstas kvalitātes gaisa filtriem un drošības pasākumiem, kas ieviesti aviācijas jomā. Piemēram, lidostās un gaisa kuģī pastāvīgi jāizmanto sejas maska, pasažieri tiek izsēdināti atstatus viens no otra. Bez tam aviācijas personāls ir īpaši apmācīts rīcībai situācijā, ja gaisa kuģī, iespējams, atrodas ar Covid-19 saslimusi persona. Aviācija ir arī viena no stingrāk kontrolētajām un uzraudzītajām nozarēm, tādēļ ievestos gadījumus var izsekot, operatīvi konstatējot visas kontaktpersonas.

CAA ir izveidota, lai īstenotu valsts aviācijas un lidojumu drošības politiku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu