Rīgas lidostā aizritējušas mācības ar militārā helikoptera avārijas simulāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ēriks Kukutis

Lidostā "Rīga" notikušās ārkārtas situācijas mācības, simulējot militārā helikoptera avāriju, lai pārbaudītu lidostas,  Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un valsts operatīvo dienestu gatavību sadarboties krīzes situācijā, pēc sākotnēja izvērtējuma uzskatāmas kā sekmīgas, informēja lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Laura Kulakova.

Mācības notika naktī no trešdienas uz ceturtdienu, simulējot militārā helikoptera, kurā it kā bija 15 cilvēki un bīstama krava, avāriju. Atbilstoši mācību scenārijam, pēc avārijas gaisa kuģī izcēlies ugunsgrēks, tajā cietuši cilvēki. 

Mācībās pārbaudīta gan operatīvo dienestu sadarbība un rīcība, veicot glābšanas darbus un bīstamās vielas neitralizēšanu negadījuma vietā lidlaukā, gan arī cietušo aprūpe un negadījuma izmeklēšanas darbības. Mācībās piedalījās divas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) brigādes, kā arī NBS vienības, tostarp Gaisa spēki ar helikopteru "Mi-17" un citi atbildīgie valsts dienesti. Statistu lomā iejutās NBS karavīri.

Mācības notika laikā, kad lidosta naktī ir slēgta lidojumiem, neietekmējot lidostas ikdienas darbību un neradot apdraudējumu apkārtējai videi.

NBS Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis uzsvēra, ka ārkārtas situāciju vadība un koordinēta rīcība ir kritiskas un nepieciešamas spējas, kuras ir pamatakmens nepārtrauktai un sekmīgai lidlauka operacionālajai darbībai. Gaisa spēku un lidostas "Rīga" sadarbības ietvaros Gaisa spēki piedalās ārkārtas situācijas mācībās ne tikai kā atbalstošais elements, bet arī nosūta vairāku jomu speciālistus mācību novērošanai. Iegūtās prasmes un zināšanas ugunsdzēsības, fiziskās drošības un lidlauka operatīvo dienestu darbībā tiks izmantotas militārā lidlauka "Lielvārde" sertifikācijai lidojumiem atbilstoši instrumentālo lidojumu noteikumiem," teica Masulis.

Lidostas Komunikācijas vienības vadītāja akcentēja, ka ārkārtas situāciju mācības ir svarīgas, lai pilnveidotu visu iesaistīto pušu gatavību reaģēt uz krīzes situāciju, ja tāda patiešām notiktu, tāpēc lidostā "Rīga" tās tiek organizētas regulāri, izspēlējot dažādus notikumu scenārijus. Iepriekš lidostas mācībās pārbaudīta dienestu gatavība reaģēt gan uz ugunsgrēku terminālī, gan terora aktu, gan bīstamas slimības gadījumu un dažādiem aviācijas negadījumiem.

Lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa norādīja, ka mācības ļauj pārbaudīt apziņošanas sistēmas, sadarbības mehānismus, dod pieredzi un zināšanas iesaistītajam personālam, kā arī ļauj identificēt posmus, kuros vēl nepieciešami uzlabojumi.

Sanāksme par padziļinātāku mācību izvērtējumu notiks nākamajā nedēļā.

Jau vēstīts, ka lidostā "Rīga" pagājušajā gadā apkalpoja 7,798 miljonus pasažieru, kas ir par 10,5% vairāk nekā 2018.gadā. Savukārt kapitālsabiedrības apgrozījums pērn bija 64,987 miljoni eiro un peļņa sasniedza 22,141 miljonu eiro.

Tāpat ziņots, ka lidosta "Rīga" šogad astoņos mēnešos apkalpojusi 1,7 miljonus pasažieru, kas ir par 67,5% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu