Telpaugi, kas spēs uzturēt svaigumu mājoklī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

 Lai gan ir pierādīts, ka telpaugi nespēj pilnībā attīrīt gaisu mājoklī, tomēr tiem piemīt vairākas pozitīvas īpašības, kas uzlabos ne tikai gaisotni iekštelpās, bet arī sniegs pozitīvisma lādiņu.

Ņemot vērā šā brīža apstākļus un faktu, ka vairums no mums strādā no mājām, iekštelpās palielinās gaisa piesārņojums. Arī ilgstoša atrašanās iekštelpās var radīt sasmakušu gaisu, kas nebūt nenāk par labu cilvēka veselībai. Tāpat gaisā nereti nonāk arī dažādi kaitīgi toksīni - cigarešu dūmi, tīrīšanas līdzekļu, krāsu vai sintētisku smaržvielu daļiņas. Lai attīrītu gaisu no toksīniem un pat pelējuma sēņu sporām, visefektīvākie gaisa filtri būs telpaugi. Lūk, daži augi, kas ne tikai izdaiļos mājokli, bet arī filtrēs gaisu.

Foto: Unsplash

Alveja

Šis ir izcils telpaugs, kas ne tikai atsvaidzinās interjeru un attīrīs gaisu, bet to var arī izmantot kā mājas aptieciņu vai skaistumkopšanas līdzekli. Alveja spēj uzsūkt formaldehīda daļiņas, kas nonākušas gaisā, – šis ķīmiskais savienojums tiek izmantots paklāju un koka laku ražošanā, tādēļ šīs vielas klātesamība mājoklī nav nekas neparasts.

Foto: Unsplash

Spatifīlas

Šis daiļais augs ir ārkārtīgi jauks dekors – spatifīlas iederēsies jebkurā interjerā, turklāt attīrīs gaisu no trihloretilāna un benzola, kas ietilpst dažādu krāsu sastāvā. Šīs vielas augs absorbē savās lapās, bet pēcāk ķīmiskās vielas caur saknēm tiek novadītas augsnē, kur tās saēd augsnē mītošie mikroorganismi.

Foto: Unsplash

Līdakaste

Šis ir vēl viens rosīgs telpaugs, spēj lieliski attīrīt istabu gaisu no piesārņojuma. Līdakastes būs ieteicamas tiem, kas ar augiem nemāk apieties. Ja tavā gādībā nonākušie augi pēc kāda laika novīst vai aiziet bojā sakņu puves dēļ, tad līdakaste būs spējīga pārciest jebkādus apstākļus, turklāt šis augs zels un plauks arī paēnā.

Foto: Unsplash

Efejas

Ja lūko pēc stilīga un praktiska telpauga, tad efejas būs vispiemērotākā  izvēle. Šis vīteņaugs lieliski spēj uzsūkt pelējuma sēņu sporas, tādēļ efejas ir ieteicams izvietot mitrās telpās, piemēram, vannasistabās, pieliekamajos vai virtuvēs. Ņem vērā, ka lielākā daļa efeju ir indīgas, tādēļ, ja mājās ir bērni vai mājdzīvnieki, šos augus ir vērts novietot augstākajos plauktos, iekarināt aizkaru stienī vai kādā citā grūti aizsniedzamā vietā.

Foto: Unsplash

Arekas palma

Ja mājoklī ir plašākas telpas un ir vēlme radīt interjerā nedaudz tropisku gaisotni, tad tad arekas palma būs laba izvēle. Pētījumos ir pierādīts, ka šis telpaugs spēj visefektīvāk mitrināt gaisu telpās, tādēļ arekas palma būs īpaši ieteicama tiem, kas sirgst ar astmu un citām hroniskām elpceļu slimībām, vai tiem, kam mājokļos ir sauss gaiss.

Foto: Unsplash

Paparde

Līdzīgi kā arekas palma, arī paparde ir izcils dabīgais gaisa mitrinātājs. Līdz ar mitrinošajām funkcijām papardes spēs attīrīt gaisu no dažādiem toksīniem un burtiski atsvaidzināt piesmakušas telpas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu