Merkele: Sankcijas Baltkrievijai ir svarīgs signāls (11)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien pauda atzinību Eiropas Savienības (ES) līderu lēmumam noteikt sankcijas Baltkrievijas amatpersonām, kas ir atbildīgas par vēlēšanu falsifikāciju un cilvēktiesību pārkāpumiem, vienlaikus atzīstot, ka lēmums pieņemts ar novēlošanos.

Noslēdzoties ES līderu divu dienu samitam, kā panākumus Merkele raksturoja to, ka ES valstis pēc intensīvām sarunām spējušas vienoties Turcijas jautājumā.

Līdz ar vienošanos, kas panākta Turcijas lietā, dalībvalstis spēja noteikt sankcijas Baltkrievijai, kas līdz tam tika bloķētas, sacīja kanclere.

Sankcijas Baltkrievijai bija "svarīgs signāls", lai atbalstītu tos, kas cīnās par demokrātiju un pilsoniskajām tiesībām, norādīja kanclere.

"Tas bija svarīgi, bet arī novēloti," sacīja Merkele. 

Sankciju noteikšanu Baltkrievijai iepriekš bloķēja Kipra, kas vēlējās, lai ES vispirms ieņem stingru nostāju pret Turciju, kas strīdus ūdeņos Vidusjūrā sākusi veikt gāzes izpētes darbus.

ES dalībvalstu līderi piektdienas rītā vienojās par sankcijām pret 40 Baltkrievijas amatpersonām, kas atbildīgas par 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un tam sekojušo protestu apspiešanu.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau ilgāk nekā pusotru mēnesi turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku, bet vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu