Deputāte ar zīdaini dodas uz darbu! Par vai pret bērna atrašanos birojā? (9)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Jaunā māmiņa Mairita Lūse devusies uz darbu Rīgas domē ar zīdaini. Domes deputāte pārliecināta, ka spēj apvienot darbu ar meitiņas aprūpi, taču daļa sabiedrības pārstāvju šādu rīcību nosoda un raisās diskusijas, vai birojs bērnam ir piemērota vieta.

Latvijā ir iespēja izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu, līdz bērns sasniedzis  pusotra gada vecumu, taču daudzas jaunās māmiņas grib atgriezties darbā jau krietni ātrāk. Iegansti dažādi. Daudzos gadījumos finansiāls apsvērums, citos – māmiņas vēlme būt sabiedrībā un nepazaudēt profesionālās iemaņas.

Jautājums, ko iesākt, ja nav neviena, kas bērnu pieskata, kamēr mamma ir darbā?

Vai ir labs risinājums mazo ņemt līdzi uz darbu, "Bez tabu" skaidro personāla vadības jomas eksperte, “HR Podcast” autore Ilze Medne.

Arī pati ir bērna kopšanas atvaļinājumā un, ja darbavietā būtu atbilstoši apstākļi, arī dotos uz darbu, vēl pirms bērns sasniedzis gada vecumu. Iespējams, strādātu vien nepilnu slodzi.

Rīgas domes deputāte Mairita Lūse ir mamma 8 mēnešus vecai meitiņai. Ir apņēmības pilna apvienot deputātes pienākumus ar mazulītes audzināšanu un ar zīdaini jau devusies uz darbu Rīgas domē.

Par to paziņojusi arī sociālajos tīklos un ir pārsteigta, cik lielu komentāru vētru šis notikums izraisījis. Esot mulsinoši, ka daudziem komentāru autoriem ir viedoklis, ka darbavietā bērnam nevajadzētu atrasties. Tas traucējot apkārtējiem un arī pašam bērnam radot lieku stresu. Priecājas, ka vairums komentāru gan bijuši viņu atbalstoši.

Saeimas deputāte Anda Čakša savulaik, būdama veselības ministre, devusies uz darbu, kad bērnam bijuši vien pāris mēneši. Darbavietā neesot bijis piemērotu telpu māmiņai ar bērnu, tāpēc savu atvasi uz darbu neesot ņēmusi.

Anda Čakša stāsta, ka Skandināvijā esot ierasts, ka darbavietās ir ierīkotas bērnistabas un māmiņām ir radīti apstākļi, lai dotos uz darbu kopā ar bērnu.

Personāla vadības jomas eksperte Ilze Medne uzskata, ka māmiņas, kurām ir vēlme atsākt darba gaitas, varētu doties uz darbu kopā ar savu bērnu, kad mazulim jau ir aptuveni pusgads.  Citas vēlāk, citas ātrāk. Katrs gadījums esot individuāls.

Uzskata, ka visi būtu ieguvēji, ja arī Latvijā darbavietās būtu ierīkotas īpašas telpas māmiņām ar mazuļiem, kā tas ir daudzviet ārvalstīs.

Vai doties uz darbu kopā ar savu zīdaini, tas atkarīgs no katras ģimenes lēmuma un, protams, katra bērna. Ja mazulis ir mierīgs, tad nav problēmu, bet, ja raud, nav izgulējies, ir niķīgs, tad tas rada stresu gan mammai, gan apkārtējiem darbiniekiem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu