Aptauja: Latvijā 72% uzņēmumu ikdienas darbā samazina elektrības, ūdens un papīra resursu patēriņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Freepik

Latvijā 72% uzņēmumu ikdienas darbā samazina elektrības, ūdens un papīra resursu patēriņu, pavēstīja "Swedbank" mediju attiecību vadītājs Jānis Krops, atsaucoties uz bankas klientu aptaujas datiem.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas uzņēmēji labprāt īsteno dažādas ar ilgtspēju saistītas aktivitātes, tostarp populārākā ir elektrības, ūdens un papīra resursu patēriņa samazināšana uzņēmumu ikdienas darbībā. Otra biežāk nosauktā aktivitāte respondentu vidū ir vienlīdzīgu iespēju nodrošināšana visiem darbiniekiem (70%), bet trešā - ir atkritumu apmēra samazināšana un to šķirošana (69%).

Visaktīvākie elektrības, ūdens un papīra resursu patēriņa samazināšanā, pēc aptaujas datiem, ir rūpniecības un enerģētikas nozari pārstāvošie uzņēmumi. Seko lauksaimniecības, kā arī vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozares uzņēmumi.

Jautājumu par vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanu visiem darbiniekiem par visbūtiskāko uzskata rūpniecības un enerģētikas nozares uzņēmumi, kā arī loģistikas un transporta nozares uzņēmumi. 

Savukārt visaktīvākie atkritumu apmēra samazināšanā un to šķirošanā ir lauksaimniecības nozari pārstāvošie uzņēmumi (89%). Seko rūpniecības un enerģētikas nozares (88%), kā arī nekustamā īpašuma un būvniecības nozares (83%) uzņēmumi.

Minot, par kādiem ilgtspējas aspektiem tiek visvairāk domāts uzņēmumā, Latvijas uzņēmēji visbiežāk (22%) norādījuši uzņēmuma ekonomisko ietekmi un sniegumu. Vienlīdz svarīgs aspekts uzņēmējiem ir darba vide un cilvēkresursi - to norādījuši katrs piektais respondents. Savukārt par labu pārvaldību, kas ietver atklātību, ētiku un korupcijas risku novēršanu, domā 17% respondentu. Tikmēr inovācijas un infrastruktūras attīstība ir aktuāla 15% respondentu.

Aptaujā 55% respondentu arī minējuši, ka ilgtspējīgu aktivitāšu ieviešana uzņēmumā ir ekonomiski izdevīga, bet 31% norādījis, ka līdz šim par ilgtspējīgu aktivitāšu ieviešanu uzņēmumā nav domāts. Tajā pašā laikā 8% respondentu norādījuši, ka ilgtspējīgu aktivitāšu ieviešana uzņēmumā ir neizdevīga, bet 7% respondentu pauduši viedokli, ka ilgtspējīgu aktivitāšu ieviešana uzņēmumā neatstāj nekādu ietekmi uz peļņu.

Aptauja veikta 2020.gada augustā, aptaujājot vairāk nekā 600 bankas klientu no uzņēmumu segmenta, tostarp galvenokārt mazos un vidējos uzņēmumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu