Turpmāk Covid-19 analīzes veiks visiem Kuldīgas slimnīcas Uzņemšanas nodaļas pacientiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ņemot vērā Covid-19 izplatību Kuldīgā, Covid-19 analīzes tiek veiktas visiem Kuldīgas slimnīcas Uzņemšanas nodaļas pacientiem, neatkarīgi no simptomiem, ar kuriem tie vērsušies pēc palīdzības, informēja SIA "Kuldīgas slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Signeta Lapiņa.

Slimnīcas galvenā ārste Svetlana Serpāne skaidroja, ka līdz šim testu slimnīcā veikuši, vadoties pēc 24.augusta Nacionālā veselības dienesta aktualizētās kārtības, kas noteica, kā un kam veicama laboratoriskā izmeklēšana Covid-19 infekcijas noteikšanai. Piemēram, tie bija pacienti ar sūdzībām par elpceļu saslimšanu, pneimoniju vai paaugstinātu ķermeņa temperatūru, kā arī personām, kuras bijušas kontaktā ar Covid-19 saslimušo, vai tiem, kuri atgriezušies no ārzemēm.

"Taču kopš 29.septembra šī kārtība ir mainīta un tests tiek veikts visiem pacientiem, kuri pēc palīdzības vēršas Uzņemšanas nodaļā. Testa veikšana nekādā mērā neietekmē palīdzības sniegšanas veidu un ātrumu," sacīja Serpāne uzsverot, ka palīdzība tiek sniegta ikvienam, bez izņēmuma, neatkarīgi no sūdzībām, ievērojot visus piesardzības pasākumus.

Savukārt pacienti, kuriem paredzēta plānveida operācija vai plānveida manipulācija, aicināti paši ne agrāk kā 48 stundas pirms tam nodot analīzes un uz procedūru ierasties jau ar gataviem Covid-19 analīžu rezultātiem. Gadījumos, ja pacientam nav iespējams veikt Covid-19 analīzes minētajā laika periodā, jāsazinās ar slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63 374 000, uzsvēra galvenā ārste.

Šāda kārtība noteikta, jo plānveida operāciju un vairāku plānveida manipulāciju laikā gaisā aerosola veidā izplatās izelpas pilieni, turklāt pacientam ar ārstu ir ciešs kontakts, kas ilgst vairāk nekā 15 minūtes. Šādas procedūras tiek uzskatītas par augsta riska, jo iespējama lielāka infekcijas pārnese gaisa pilienu veidā. Aerosolu ģenerējošas procedūras ir, piemēram, skābekļa inhalācija, vispārējās anestēzijas nodrošināšana, augšējā gremošanas trakta endoskopiskie izmeklējumi u.c.

Covid-19 analīžu noņemšanu veic E. Gulbja laboratorija speciāli tam piešķirtās telpās, kas atrodas Kuldīgas slimnīcas galā, pa ceļu uz priekšu aiz Uzņemšanas nodaļas. 

"Aicinām uzmanīgi sekot līdzi norādēm un izmantot speciāli tam paredzēto ieeju. Iedzīvotāji, kuri dodas veikt Covid-19 testu, nekādā gadījumā nedrīkst ieiet slimnīcā caur citu ieeju. Dodoties nodot analīzes, ikvienam obligāti ir jālieto sejas aizsargmaska," sacīja Serpāne.

Analīzes iespējams veikt jebkuram iedzīvotājam, neatkarīgi no sūdzībām, darba dienās no plkst.16 līdz18, iepriekš piesakoties pa tālruni 63 322 830. Brīvdienās analīzes netiek veiktas. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām konsultēties ar savu ģimenes ārstu, norādīja slimnīcas pārstāve.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati, līdz 4.oktobra plkst.10 Kuldīgas novadā bija reģistrēts 91 saslimšanas gadījums, savukārt kaimiņu novados Aizputē -17, Talsos 16.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu