Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Bez uzvarām nepaliks neviens

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
"Tukums 2000"/TSS futbolisti
"Tukums 2000"/TSS futbolisti Foto: optibetvirsliga.com

Nebūs šosezon Latvijas "Optibet" futbola virslīgā nevienas komandas, kura palikusi bez uzvarām: tikai 21. kārtā, bet tomēr savu pirmo uzvaru guva FK "Tukums 2000/TSS" futbolisti. No priekšpēdējās vietas turnīra tabulā viņus tagad šķir 8 punkti, un tā ir visnotaļ cerīgāka situācija nekā pirms nedēļas, taču pārāk maz spēļu - sešas - ir atlicis līdz čempionāta beigām.

Tukuma komanda ar jau spēles kompensācijas laikā gūtiem vārtiem ar 2:1 savā laukumā pārspēja BFC "Daugavpils" komandu, kas pēdējā laikā spēlē pagalam neveiksmīgi - tikai viens punkts nu jau 8 pēdējās spēlēs. Daugavpilieši ne velti bija bažīgi pirms došanās uz Tukumu - neveiksmes radīja pārliecības trūkumu pašu rindās, bet Tukuma komanda tagad vairs nav tā, ko daugavpilieši sagrāva pirmajā riņķī ar 6:0 (abu komandu otrajā tikšanās reizē Daugavpilī bija 1:1).

Tieši Tukuma komanda visbūtiskāk cieta (zaudēja gandrīz visus leģionārus) sezonas starta atcelšanas dēļ, un jau turnīra gaitā nācās veikt komandas komplektēšanu un pastiprināšanu. Atkal vajadzēja laiku, kamēr jaunpienācēji sāk laukumā saprasties ar jau esošajiem spēlētājiem, bet tas nav vienas spēles vai pāris nedēļu darbs. Bija jāveido gandrīz jauna komanda, un turklāt arī ar spēlētājiem, kas virslīgā nebija spēlējuši, kas ir ļoti jauni spēlētāji. Daži jaunie jau pievērsuši sev ne tikai sava vecuma jaunatnes izlašu treneru uzmanību. Katrā ziņā - kauns par šo sezonu Tukuma komandai nav.

Kopš neatkarības atjaunošanas ir bijuši tikai četri gadījumi, kad komanda virslīgā finišē bez uzvarām (tajās sezonās, kad bija divpakāpju turnīrs, - tā pirmajā daļā) - 1992. gadā "Dilar", 1993. gadā "Gauja", 2004. gadā "Auda" un 2006. gadā "Dižvanagi", taču neviena komanda nav palikusi bez punktiem.

Līderu duelī par čempionu titulu nekas nemainījās - sešu punktu starpība paliek arī pirms izlašu pauzes, kas būs līdz 17. oktobrim. Gan līderis un čempions "Riga FC", gan RFS guva vienādas rezultāta ziņā - 2:1 - un nebūt ne vieglas uzvaras spēles ziņā attiecīgi pret FK "Liepāja" un Jūrmalas "Spartaku".

Abu līderu šīs sezonas pēdējā savstarpējā tikšanās būs tikai 22. novembrī, tā jau būs priekšpēdējā spēļu kārta, un pagaidām neizskatās, ka tā būs "zelta spēle".

Skaidrs, ka "Riga RFC" negrib tādu pieļaut un grib bez lieka stresa iet laukumā 22. novembrī - proti, ja arī zaudējam, tad tik un tā paliekam pirmie turnīra tabulā un tuvu trešajam pēc kārtas titulam. Daudzi noteikti nesen redzēja, kādu futbola bāzi iecerējusi veidot "Riga FC" vadība, un tas tikai lieku reizi apliecina komandas atbalstītāju nopietnu ienākšanu Latvijas futbolā, kā arī nopietnos nodomus izveidot komandu par konkurētspējīgu spēku Eiropas kausu līmenī.

Atcerēsimies, ka no RFS vadības (vismaz no dažiem cilvēkiem) pirms sezonas izskanēja runas par to, ka šosezon spēkošanās par titulu nav galvenais, jo mazākas ir kļuvušas komandas iespējas (acīmredzot bija domāts finansiālā ziņā), taču - ja radīsies tāda iespēja, tad spēkosimies. Galvenais ir iegūt vietu Eiropas kausos. Vieta Eiropas kausos, var teikt, ir iegūta, bet iespēja paspēkoties par titulu vēl pavisam nav zudusi. Turklāt RFS komanda ir rezultatīvākā virslīgā (vienīgā, kas guvusi jau vairāk par 50 vārtiem).

Abu šo Rīgas komandu duelis par titulu ir saistošs, to savstarpējās spēles jau kļūst par turnīra "naglu", taču gribētos, lai jau nākamsezon cīņā par titulu iesaistās vēl vismaz pāris klubi. Vai tā varētu būt Valmieras vai Liepājas komanda? Varbūt Jūrmalas "Spartaks" vai Ventspils komanda, par kuras iespējām pašreiz ir grūti kaut ko teikt? Šos jautājumus atstāsim uz laiku starp sezonām, jo pašreiz četrām minētajām komandām risināmi citi uzdevumi - proti, bronzas medaļu un 4. vietas iegūšana, kas arī var dot vietu Eiropas kausos.

Nākamā spēle RFS būs Liepājā, un no tās lielā mērā būs atkarīgs, kas mūs sagaidīs 22. novembrī, jo nākamie pretinieki līdz duelim ar "Riga FC" tomēr ir zemāk turnīra tabulā un nosacīti vājāki. "Riga FC" līdz savstarpējais spēlei ar RFS jātiekas ar lejasgala komandām, tā ka… Katram gadījumam laikam tomēr jāatgādina, ka pēdējā komanda, kurai trīs reizes pēc kārtas izdevās iegūt Latvijas čempiones titulu futbolā, ir FK "Ventspils" - 2006., 2007. un 2008. gadā.

Aizvadītajā spēļu kārtā no "bronzas" pretendentiem punktus ieguva tikai divas komandas - FK "Ventspils" un FK "Valmiera" nospēlēja savā starpā neizšķirti 1:1 un valmierieši saglabāja 5 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju. FK "Liepāja" pārtrūka piecu uzvaru sērija, "Spartakam" savukārt ir tikai viena uzvara pēdējās 7 spēlēs, taču arī šīs abas komandas vēl saglabā izredzes iegūt bronzas medaļas vai 4. vietu. Ventspilnieki bija ļoti sarūgtināti par neizšķirtu ar Valmieras komandu, taču - no otras puses - tieši valmieriešiem bija vairāk reālu iespēju gūt vārtus, kad rezultāts vēl bija 0:0.

Tamazam Pertijam līdzīgi kā Jurģim Kalnam Tukumā sezonas laikā jābūvē cita komanda - dažādu iemeslu dēļ Valmieras komandā vairs nav ne tikai joprojām virslīgas labākā vārtu guvēja Toluvalases Arokodares, bet arī vēl vairāku spēlētāju, kuriem nebūt nebija rezervistu loma, - Jagodinska, Musolitina, Sarsenova, Kožuhara, Lazareva… Tā arī neatsāka spēlēt viens no pagājušās sezonas līderiem Grjaznovs. Interesanti ir trīs jaunpienākušie senegālieši, kuri ātri un veiksmīgi iekļāvās komandas rindās. Pamatotas bija bažas, ka bez Tolu nebūs kam gūt vārtus (nigērietis ir guvis 15 vārtus, bet Valmieras komanda kopā - 34 vārtus), taču vismaz pagaidām to īpaši nejūt.

Valmieras komandai no tiešajiem pretiniekiem vēl jāspēlē gan ar "Spartaku", gan ar FK "Liepāja", bet ne ar vienu no abiem līderiem šosezon vairs nav jātiekas, tā ka vispirms tieši šajās spēlēs (kas gan nenozīmē, ka citi valmieriešiem kaut ko dāvinās) lielā mērā izšķirsies bronzas medaļu liktenis. Pērn Valmieras komanda pirmo reizi ieguva tiesības spēlēt Eiropas kausos, bet šosezon ir tuvu pirmajām medaļām FK "Valmiera" vēsturē (Valmieras futbolam šis ir īpašs gads - pirms 30 gadiem pirmo un līdz šim vienīgo reizi Valmieras komanda - toreiz tā bija "Gauja" - kļuva par Latvijas čempioni). Uz nākamo sezonu jau būs gatavs pārbūvētais Jāna Daliņa stadions, un Eiropas kausu spēles valmierieši varēs aizvadīt tajā (jācer, ka nākamā sezona futbolā atkal būs "normāla sezona").

Divas uzvaras pēc kārtas guva FK "Jelgava", un tas ļāva komandai ne tikai aizmukt no "pārspēļu zonas", bet arī nedaudz atrauties no 9. vietas - BFC "Daugavpils" un FK "Metta" atpaliek par 5 punktiem. Pirmajā spēļu kārtā pēc izlašu pauzes abas šīs komandas spēlēs savā starpā, bet jelgavnieki uzņems "Riga FC". Tā ka situācija var mainīties. Atliek novēlēt labu un samērā sausu rudeni, lai izšķirīgās spēlēs visās turnīra tabulas daļās aizritētu uz labiem laukumiem. Par pārējo komandas parūpēsies pašas.

Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
Foto: Ekrānšāviņš no optibetvirsliga.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu