Ministre: Sejas aizsegšana sabiedriskajā transportā vien ar šalli vai lakatu nav efektīva

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki tramvajā.
Cilvēki tramvajā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Ja Covid-19 izplatība nemazināsies un radīsies nepieciešamība ieviest ierobežojumus, tas tiks darīts tikai pakāpeniski, un izvērtējot šādu risinājumu absolūto nepieciešamību, šodien pēc valdības ārkārtas sēdes sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņķele pauda, ka, runājot trauksmes kategorijās, Latvija nonākusi "oranžajā brīdinājuma zonā", saslimstībai ar Covid-19 pieaugot astoņas reizes, slimībai pašlaik izplatoties klāstera veidos darba kolektīvos. Tāpat ir skartas arī vairākas izglītības iestādes.

Politiķe skaidroja, ka slimnīcās nonāk vairāk cilvēku, kas saslimuši ar Covid-19, turklāt hospitalizēti tiek arvien jaunāki pacienti.

"Tas viss liek vērtēt esošo epidēmijas ierobežošanas klāstu," pauda politiķe, atgādinot, ka tāpēc no 7.oktobra uz mēnesi tiek ieviesta obligāta sejas masku lietošana sabiedriskajā transportā. Ministre skaidroja, ka tagad ekspertiem ir

vairāk pierādījumu, ka sejas aizsegšana ar šalli vai lakatu vien nav efektīva, tāpēc iedzīvotāji aicināti lietot medicīniskās vai higiēniskās maskas vai sejas vairogus.

Patlaban striktāki pasākumi netiek piemēroti valsts mērogā, skaidroja politiķe, paužot cerību, ka disciplinēta, atbildīga un apzinīga sejas masku lietošana sabiedriskajā transportā varētu palēnināt vai apturēt vīrusa izplatību. Savukārt nākamie soļi, kas būtu vērsti drošības pasākumu virzienā, būtu plašāka sejas masku lietošana arī ārpus sabiedriskā transporta.

"Ja novēlat savai piemājas kafejnīcai sekmīgu darbu, ja vēlaties teātra izrādes un skolas klātienē, tad mēģinām ievērot drošības pasākumus, lai nebūtu jāķeras klāt ierobežojumiem. Ja gadījumā būs nepieciešamība pēc papildu ierobežojumiem, tie tiks ieviesti tikai soli pa solim, un izvērtējot absolūtu nepieciešamību," teica Viņķele.

Ministre atklāja, ka, pirmkārt, ierobežojumi skartu cilvēku pulcēšanās skaitu iekštelpās un pasākumos, kur nav iespējama personificēta sēdvietu nodrošināšana. Viņa skaidroja, ka šonedēļ uz sarunu aicināti sabiedriskās ēdināšanas pārstāvji, lai saprastu, ko uzņēmēji paši proaktīvi var darīt, lai nebūtu jāķeras klāt ierobežojumiem.

"Tieši katra mūsu rokās un izšķiršanās ir, vai attālinām vai izvairāmie no striktākiem ierobežojumiem, vai ar savu ignoranci un bezatbildību tos pietuvinām," uzsvēra ministre.

Politiķe arī kritizēja tos cilvēkus, kas šajos apstākļos izplata viltus ziņas vai veicina sazvērestību teoriju rašanos. "Tiem cilvēkiem, kas izplata ziņas, ka Covid-19 ir izdomājums un ka tā ir valdības sazvērestība, gribu teikt, ka, ja mēs ticētu tādiem apgalvojumiem, tad mēs aizvien ticētu, ka zeme ir plakana, jo to arī ar aci nevar redzēt," pauda ministre, akcentējot, ka tas ir arī pārbaudījums cilvēkiem, cik ļoti protam lasīt zinātnē balstītus pierādījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu