Bauskas novadā nesaskaņoti nocirsti seni koki (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Bauskas novada Dāviņu pagastā nocirsti seni koki bez saskaņojuma ar Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP), bet pašvaldība norāda, ka koku izzāģēšana ir saskaņota, taču ar Valsts vides dienestu, kas kokus dabā neapskata, vēsta lsm.lv.

Bauskas novada pašvaldība minētajā krustojumā īsteno lauku attīstības projektu, kurā atjauno grants ceļus visā novadā, un kokus bijis nepieciešams nocirst, jo tie traucējuši ūdens novadīšanai no ceļa.

Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā valsts vides inspektore Ilze Baugere norāda, ka Bauskas novada pašvaldība koku zāģēšanu šajā vietā iepriekš nav saskaņojusi ar pārvaldi, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi par koku ciršanu ārpus meža.

Dabas aizsardzības pārvalde Bauskas novada pašvaldībai nosūtījusi brīdinājuma vēstuli par pārkāpumu, bet sodu vietvarai uzlikt nevar.

“Tā kā pašvaldība pieņem gala lēmumu un ar mums tikai konsultējas, mums nav tāda punkta vai panta likumā, lai ierosinātu kādu administratīvo lietu,” skaidro Ilze Baugere.

Valsts vides dienesta komentārs

Valsts vides dienests neizvērtē un nesaskaņo koku ciršanu ārpus meža, tā ir pašvaldības kompetence. Savukārt, Valsts vides dienesta atzinums par to, ka paredzētajai darbībai (šajā gadījumā ceļa pārbūvei) tehniskie noteikumi nav nepieciešami, nekādā veidā nav uzskatāms par atļauju koku ciršanai un neatbrīvo pašvaldību no pienākuma ievērot normatīvajā regulējumā noteikto kārtību koku ciršanai ārpus meža.

Ministru kabineta noteikumi Nr.309 (02.05.2012) “Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” nepārprotami nosaka, ka attiecīgās zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir jāsaņem pašvaldības atļauja koku ciršanai ārpus meža.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu