"Sajūta, ka tūlīt nomiršu, tikai pieņēmās spēkā." Navaļnijs sniedz jaunu interviju (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Krievijas politiķis un Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs sniedzis pirmo lielo videointerviju pēc viņa saindēšanas šā gada 20.augustā. Interviju Navaļnijs sniedza Krievijas žurnālistam Jurijam Dudjam. Intervijā piedalījās arī Navaļnija sieva Jūlija. 

Krievijas medijs “Meduza” piedāvā kopsavilkumu par sarunu, kas kopumā ilga divarpus stundas. 

Intervijas laikā Navaļnijs stāsta par notikumiem pirms viņa saindēšanas Krievijas pilsētā Tomskā, par savas ģimenes reakciju uz notikušo, par tikšanos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kā arī par saviem plāniem atgriezties Krievijā. 

Navaļnijs norāda, ka viņš šobrīd nezina, cik ilgu laiku viņam vēl būs jāpaliek Vācijā. Viņš pieļauj, ka rehabilitācijas kurss varētu turpināties vēl divus mēnešus. 

Tāpat viņš izslēdza iespēju, ka pēc atveseļošanās neatgriezīsies Krievija. 

Intervijā Navaļnijs kārtējo reizi uzsvēra, ka aiz viņa indēšanas stāv Krievijas prezidents Vladimirs Putins

“Mana versija ir tāda, ka to izdarīja FDD [Federālā drošības dienesta] vai ĀID [Ārējās izlūkošanas dienesta]  darbinieki pēc, protams, Putina rīkojuma. Neapšaubāmi,” intervijā uzsver Navaļnijs. 

Notikumi lidmašīnā 

“Katram no mums ir bijis slikti un domas: “Man ir tik slikti, ka tūlīt nomiršu.” Man sajūta, ka tūlīt nomiršu [lidmašīnā] tikai pieņēmās spēkā,” par pirmajām sajūtām pēc saindēšanas simptomu parādīšanās stāsta Navaļnijs. 

Viņš atklāj, ka lidmašīnā viņam sākusi reibt galva un viņš nav spējis koncentrēties, tāpēc līdzis, lai blakus esošā preses sekretāre Kira Jarmiša ar viņu parunājas, tādējādi dodot iespēju mēģināt sakoncentrēties uz sarunu. 

“Sēdēju un domāju par to, kas vispār notiek? Parasti, kad tev ir slikti, tu spēj analizēt un saprast, kas tieši tev sāp. Bet es neko nevarēju saprast,” uzsver Navaļnijs. 

Kādā brīdī Navaļnijs aizgājis uz lidmašīnas tualeti, cerot, ka sejas nomazgāšana varētu palīdzēt. 

Tomēr pēc iznākšanas no tualetes Navaļnijam bijis jau tik slikti, ka viņš vairs nav spējis aiziet uz atpakaļ uz savu vietu. Tāpēc viņš vērsies pie tuvākā stjuarta un viņam pateicis: “Mani saindēja, es tūlīt nomiršu.” 

Mirkli vēlāk viņam bijusi sajūta, it kā viss organisms viņam teiktu: Aleksej, ir laiks atvadīties.”

Kā inde nokļuva Navaļnija organismā 

Navaļnijs ir pārliecināts, ka viņš tika saindēts viesnīcā Tomskā. 

Pēc viņa iziešanas no viesnīcas un samaņas zaudēšanas lidmašīnā pagāja trīs četras stundas. 

“Ja es to [indi] būtu iedzēris vai apēdis, es būtu nomiris pusstundas vai stundas laikā. Es, visticamāk, indei pieskāros - tas varēja būt, piemēram, brīdī, kad es ņēmu kreklu no pakaramā. Pieskāros pakaramajam un – sveiki,” norāda Navaļnijs. 

“Inde varēja būt uz apģērba, tā patiesībā varēja būt jebkur,” viņš piebilst. 

“Un kas vissvarīgākais, inde organismā izgaist bez pēdām. Tieši tāpēc viņi mani tik ilgi turēja slimnīcā Omskā - gaidīja, kad organismā vairs nebūs palikušas “Novičok” pēdas,” uzskata politiķis. 

“Sākumā viņi vienkārši gaidīja, kad es nomiršu. Pēc tam viņi gaidīja, ka es vai nu nomiršu vai arī pārvērtīšos par “dārzeni”, vai vismaz indes pēdu pazušanu. Galvenā doma bija nelaist mani prom [no Omskas slimnīcas] iespējami ilgāku laiku,” intervija uzsver Navaļnijs.

Par Putina atbildību 

Navaļnijs uzskata, ka viņu saindējuši specdienesti un tas darīts pēc Putina rīkojuma. 

“Vai “Novičok” var nopirkt veikalā? Nē. Vai to var pagatavot vienkāršā laboratorijā? Nē. Tas ir ķīmiskais ierocis, ko var izgatavot tikai sarežģītā laboratorijā. Un vēl jāprot tas pielietot,” norāda Navaļnijs. 

Viņš uzskata, ka uz Putina saistību ar viņa indēšanu arī norāda tas, ka Putins izvirzījis teoriju par to, ka Navaļnijs pats varētu būt ieņēmis “Novičok”, vai arī tas, ka Omskas slimnīcā no Maskavas ieradusies īpaša “ekspertu” grupa, lai nepieļautu Navaļnija transportēšanu uz slimnīcu Vācijā. 

“Protams, man nav video, kurā redzams, ka Putins sit ar kājām pa grīdu un spiedz: “Nogaliniet viņu, viņš dara pāri manai mīļotajai “Vienotajai Krievijai” un runā par manu naudu,” piebilst Navaļnijs.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu